Ten piękny warkocz udekorowany jajkami to tradycyjny chleb, który przygotowuje się na południu Włoch z okazji Świąt Wielkanocnych. Faszerowany suszonymi pomidorami, serem, oliwkami lub wędlinami. Nie tylko pięknie się prezentuje, ale też wyśmmienicie smakuje.
0 (0 ocen)
Porady
Zwyczaj jest taki, iż przymocowanych na warkoczu jajek powinno być tyle ile osób zasiądzie przy wielkanocnym stole, aby każdy mógł zjeść swoję wielkanocne jajko. Mąka Semola Rimacinata, to mąka pszenna z twardej pszenicy durum (rimacinata= podwójnie mielona) w kolorze słomkowym i granulacie ziaren większym niż zwykła mąka. To zniej właśnie powstaję najlepszy włoski makarony, jest również doskonała do wypiekania chleba, pizzy itp. Oryginalny przepis przewiduje mąkę semolę ale jeśli taką nie dysponujecie równie dobrze możecie zastąpić ją mąką chlebową lub zwykłą pszenną. Warkocz można tak naprawdę nadziać czym się chce, bardzo dobrze sprawdza się szynka lub kiełbasa pokrojona w drobną kosteczkę.
Komentarze