Obiad, który daje nam smaczne mięsko oraz sosik. Przygotowywania zrazów nauczyłam się od mojej mamy. Często gościły na naszym stole w niedzielę. Teraz sama je przygotowuję w podobny sposób.
1 godz. 20 min
Składniki:
0,7 kg karkówki
Musztarda sarepska
Sól
Pieprz
Majeranek
2 cebule
30 dag boczku wędzonego
5 ogórków kiszonych
Mąka pszenna do obtoczenia
Olej do smażenia
2 Liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
2 łyżki mąki (do sosu)
Woda
Tradycyjne zrazy z boczkiem, cebulą i ogórkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na cienkie plastry. Delikatnie rozbijamy. Przygotowane plastry smarujemy musztardą sarepską, przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Cebulę kroimy na pół a następnie w pół księżyce. Boczek i ogórki kroimy w paski (ok. 4 cm). Pokrojoną cebulę, boczek i ogórki układamy na każdym plastrze mięsa. Boki mięsa składamy do środka, a następnie każdy plaster zwijamy w rulonik. W razie potrzeby spinamy wykałaczkami.
Rozgrzewamy olej na patelni. Każdego zraza obtaczamy w mące i smażymy do zarumienienia. W osobnym garnku gotujemy ok. 400 ml wody z zielem angielskim i liściem laurowym. Przekładamy obsmażone zrazy i gotujemy pod przykryciem przez około 1 godzinę. Gdy wyparuje woda to podlewamy. Pod koniec duszenia doprawiamy solą i pieprzem.
Zrazy wyjmujemy na talerz, natomiast do wywaru dodajemy 2 łyżki mąki rozmieszane w 100 ml zimnej wody. Gotujemy.
Komentarze