Uwielbiam wszystkie ciasta z serem, a zwłaszcza te tradycyjne serniki, taki jak dziś u mnie z dużą ilością rodzynek i skórki pomarańczowej.
Składniki:
1 kg sera
4 jajka
20 dag masła
20 dag cukru
5 dag kaszy manny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 dag rodzynek
10 dag skórki pomarańczowej
Tradycyjny sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na puch, a następnie ciągle ucierając dodawać ser, a później mąkę ziemniaczaną, kaszę manną oraz proszek do pieczenia.
2. Rodzynki oraz skórkę pomarańczową wymieszać z mąką pszenną i dodać do masy serowej i dokładnie wymieszać.
3.Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej delikatnie mieszając. Masę wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180 st przez 1 h.
4.Upieczony sernik pozostawić do wystudzenia, a następnie wyjąć z blaszki, polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi.
Komentarze