Słodki wynik eksperymentu - świetne połączenie nadziewanych rurek, gofrów i masy śmietankowej z kawą.
Składniki:
Ok. 10 sztuk małych gofrów
500 ml śmietany 30%
250 g serka mascarpone
2-3 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej
3 łyżki gorącej wody
4-5 łyżek cukru pudru
1,5 opakowania rurek waflowych z nadzieniem waniliowym
Dodatkowo:
1,-1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2/3 szkl. gorącej wody
2.Kawę rozpuszczalną rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody, przestudzić.
Ubić śmietanę 30% na sztywno, niewielkimi porcjami dodawać cukier puder i serek mascarpone. Na koniec dodać przestudzoną kawę rozpuszczalną i delikatnie wymieszać do połączenia się składników (można dodać więcej cukru pudru).
Masę wyłożyć na gofrowy spód i równomiernie rozsmarować.
3.Kawę rozpuścić w 2/3 szkl. gorącej wody.Przestudzić. Przelać do szerokiej miseczki (tak aby można było swobodnie zanurzyć w niej całą rurkę). Na masie ułożyć rurki z kremem zanurzane wcześniej na 2-3 sekundy w kawie.
Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.
Porady
Spód z gofrów można zastąpić też zwykłym jasnym biszkoptem.
Komentarze