Ciasto Tratwa

4.5 (195 ocen)

Słodki wynik eksperymentu - świetne połączenie nadziewanych rurek, gofrów i masy śmietankowej z kawą.

Składniki:

  • Ok. 10 sztuk małych gofrów
    500 ml śmietany 30%
    250 g serka mascarpone
    2-3 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    3 łyżki gorącej wody
    4-5 łyżek cukru pudru
    1,5 opakowania rurek waflowych z nadzieniem waniliowym

    Dodatkowo:
    1,-1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    2/3 szkl. gorącej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Rurki Kawy Ciasto

Ciasto tratwa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tratwa - spód z gofrów 1. Goframi wyłożyć dno formy (26x24).
  • 2. Kawę rozpuszczalną rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody, przestudzić.
    Ubić śmietanę 30% na sztywno, niewielkimi porcjami dodawać cukier puder i serek mascarpone. Na koniec dodać przestudzoną kawę rozpuszczalną i delikatnie wymieszać do połączenia się składników (można dodać więcej cukru pudru).
    Masę wyłożyć na gofrowy spód i równomiernie rozsmarować.
  • Tratwa - wierzch z rurek 3. Kawę rozpuścić w 2/3 szkl. gorącej wody.Przestudzić. Przelać do szerokiej miseczki (tak aby można było swobodnie zanurzyć w niej całą rurkę). Na masie ułożyć rurki z kremem zanurzane wcześniej na 2-3 sekundy w kawie.

    Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.

Porady

Spód z gofrów można zastąpić też zwykłym jasnym biszkoptem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować