Mój mąż uwielbia, gdy uda mi się wyczarować w kuchni coś smacznego i pachnącego.
40 min
Składniki:
● 10 dag żółtego sera
● 10 dag sera pleśniowego
● 10 dag pora
● 5 dag szynki parmeńskiej
● kilka kromek chleba razowego
● pesto pomidorowe
● gałka muszkatołowa
● sól, pieprz
● 2 łyżki masła
Tosty z porami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Połowę żółtego sera ścieramy
na tarce o dużych oczkach.
Resztę kroimy z serem
pleśniowym w plastry.
2.Pora nacinamy wzdłuż, płuczemy
i osączamy. Drobno
kroimy i dusimy, mieszając, aż zmięknie. Doprawiamy solą,
pieprzem i szczyptą gałki
muszkatołowej.
3.Chleb smarujemy masłem.
Na połowie kromek kładziemy
po plastrze żółtego i pleśniowego
sera oraz szynki. Smarujemy
odrobiną pesto. Posypujemy
porami i startym serem.
Oprószamy przyprawami.
Przykrywamy resztą kromek.
Zapiekamy na rumiano
w opiekaczu do kanapek.
Komentarze