Torcik z białej czekolady z galaretką malinową

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszny wiosenny deser, który tak jak smakowo, tak i kolorystycznie przywodzi na myśl ciepłe dni. Kontrastowe połączenie słodyczy białej czekolady z kwaskowatością naturalnej galaretki malinowej, a wszystko to na czekoladowo – biszkoptowym spodzie. Pychota!

  • 60 min

Składniki:

  • Spód:
    100 g biszkoptów
    100 g gorzkiej czekolady
    100 g śmietanki 30%

    Galaretka malinowa:
    400g rozmrożonych malin (mogą być świeże)
    4 łyżki cukru pudru
    20 g żelatyny (4 łyżeczki)

    Masa:
    400 g białej czekolady
    20 g żelatyny (4 łyżeczki)
    400 g + 200 g śmietanki 30%
    4 żółtka
    80 g białego cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik z białej czekolady z galaretką malinową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód: Biszkopty kruszymy w misce. Czekoladę ze śmietanką rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie przelewamy do miski z pokruszonymi biszkoptami. Mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowaną masą wykładamy dno tortownicy (wyłożone papierem do pieczenia) o średnicy ok.24 cm.
  • 2. Galaretka malinowa: Żelatynę zalewamy zimną wodą (ok. 1 cm ponad poziom żelatyny), mieszamy i pozostawiamy do napęcznienia. Naczynko z napęczniałą żelatyną wstawiamy do garnuszka z gorącą wodą i rozpuszczamy żelatynę.
  • 3. Rozmrożone maliny przekładamy do garnuszka, dodajemy cukier puder i chwilkę przesmażamy (ok. 2-3 minuty). Maliny możemy przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek (ale niekoniecznie). Odstawiamy do przestudzenia.
  • 4. Rozpuszczoną żelatynę przekładamy do większej miski i dodajemy do niej przesmażone maliny, cały czas mieszając. Galaretkę odstawiamy do przestygnięcia, a następnie połowę wylewamy na wcześniej przygotowany spód biszkoptowy i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
  • 5. Mus: Połamaną czekoladę wkładamy do szklanej miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  • 6. Żelatynę zalewamy zimną wodą (na wysokość ok. 1 cm ponad poziom żelatyny), mieszamy i odstawiamy do napęcznienia.
    W garnuszku zagotowujemy 200 g śmietanki i odstawiamy z ognia. Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny.
  • 7. Ubijamy 400 g śmietanki 30%.
  • 8. Ubijamy żółtka z cukrem, aż masa zbieleje.
    Do żółtek wlewamy wolnym strumieniem jeszcze ciepłą śmietankę z rozpuszczoną żelatyną (w celu zaparzenia żółtek) i ubijamy na najwolniejszych obrotach miksera. Następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę i dalej chwilkę ubijamy. Na końcu stopniowo dodajemy ubitą śmietankę i bardzo delikatnie mieszamy.
  • 9. Przygotowany mus przekładamy do formy na zastygniętą warstwę galaretki malinowej. Na musie rozkładamy drugą połowę galaretki malinowej i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia na ok. 4 godziny.
  • 10. Po zastygnięciu odkrawamy torcik od brzegów tortownicy, zdejmujemy obręcz, wykładamy torcik na paterę i dowolnie dekorujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować