Torcik z truskawkami na zimno:

4.5 (192 ocen)

  • 30 min

przepyszny i łatwy torcik z truskawkami

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na tortownice 20 cm:
    opakowanie biszkoptów lady fingers
    mocna herbata miętowa (zaparzona z 3 torebek w szklance wody)
    ok 800 g truskawek
    150 g cukru pudru
    250 g serka mascarpone
    1 kubeczek śmietany 30%
    2 galaretki truskawkowe
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Torcik z truskawkami na zimno: - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W ciepłej herbacie moczyć biszkopty – tylko od strony płaskiej. Biszkoptami wyłożyć boki i dno formy. Wsadzić na czas przygotowywania masy truskawkowej do lodówki.
    Rozpuszczamy każdą galaretkę osobno w szklance gorącej wody.
    Truskawki myjemy, odkładamy 300 g do dekoracji. Pozostałą część owoców miksujemy z cukrem pudrem. Zimną śmietanę kremówkę ubijamy, dodajemy serek mascarpone, zmiksowane truskawki i tężejącą galaretkę. Masę dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły, wlewamy do tortownicy. Na górze udekorować ozdobnie pozostałą częścią truskawek, owoce polać tężejącą galaretką, wystarczy aby owoce były tylko pokryte galaretką, nie trzeba całą galaretka zalewać owoców.
    Torcik schładxać przez kilka godzin, można nawet przez całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować