Ten torcik wyszedł mi idealnie pyszny. Niezwykle mięciutkie ciasto przełożone kremem serowo - śmietankowym i dżemem z czarnej porzeczki, oczywiście z dżemem domowej roboty, bo taki jest najlepszy. Polecam na podwieczorek i dla gości.
Wuzetka z kremem serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy ciepłą wodę i olej, ucieramy kilka minut. Wsypujemy kakao, proszek do pieczenia i mąkę tortową, następnie dokładnie ucieramy.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie delikatnie mieszamy z ciastem.
2.Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 45 minut, sprawdzamy suchym patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Studzimy i przekrawamy na dwa krążki.
3.Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i cukier puder do smaku, i ubijamy, na koniec wlewamy wystudzoną żelatynę i dokładnie ubijamy.
4.Jeden krążek ciasta smarujemy dżemem porzeczkowym, wykładamy tężejący krem i kolejny krążek ciasta.
5.Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, następnie jeszcze ciepłą smarujemy wierzch ciasta i odstawiamy do zastygnięcia polewy.
6.Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy.
Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku, dodajemy przestudzoną żelatynę i dokładnie ubijamy. Za pomocą szprycy na torcie wyciskamy rozetki.
7.Torcik wstawiamy do lodówki na kilka godzin do stężenia. Przed podaniem dekorujemy cukrową posypką. Kroimy i podajemy.
Komentarze