Torcik wiśniowy z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO - masło (margarynę) utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, szczyptą soli. Miksując, dodać po 1 jajku. Na koniec wsypać obie mąki i proszek do pieczenia. Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, upiec przez 20 minut w temp. 180 stopni do tak zwanego suchego patyczka.
2.MASA - Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, rozpuścić podgrzewając. Czekoladę zetrzeć na drobnych oczkach. Wiśnie odsączyć z kompotu. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, wymieszać z żelatyną, wiśniami i czekoladą.
3.Przełożenie ciasta - ostudzone ciasto przekroić na 2 placki, jeden placek posmarować kremem czekoladowym i włożyć do tortownicy, drugi placek pokruszyć. Na placek z kremem czekoladowym wyłożyć masę śmietanową, posypać pokruszonym ciastem i polać czekoladą rozpuszczoną na parze.
Komentarze