Torcik serowy z truskawkowym musem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretkę rozpuszczamy w półtorej szklanki gorącej wody i odstawiamy do stężenia.Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy folią aluminiową,na dno rozkruszamy wafelki ( 2 sztuki zostawiamy do dekoracji). Pokruszone wafelki zalewamy tężejącą galaretką.Wstawiamy do lodówki do stężenia.
2.Sernik ubijamy z mlekiem według przepisu na opakowaniu.Gotowy nakładamy na spód wafelkowy.Wkładamy do lodówki.
3.Truskawki myjemy,osuszamy i usuwamy szypułki.Dokładnie miksujemy,przekładamy do garnka,dajemy cukier do smaku i zagotowujemy.Do gorących wsypujemy galaretki w proszku i dokładnie mieszamy ( nie gotujemy ) .Odstawiamy do stężenia,gdy stężeje wykładamy na sernik.Ponownie wkładamy do lodówki do stężenia.
4.Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody i studzimy.Śmietanę ubijamy z mlekiem według przepisu na opakowaniu,dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy.
5.Torcik dekorujemy bitą śmietaną,truskawkami i odłożonymi wafelkami.
Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Komentarze