Krem oraz dodatki :
- 500 ml śmietanki kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 1 szklanka cukru pudru
- małe opakowanie płatków migdałów
- ok 1 kg truskawek lub innych owoców
- 2/3 szklanki wody przegotowanej
- 3 łyżki soku z cytryny
- dżem wg uznania
Torcik śmietanowo-owocowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy biszkopt.
Oddzielamy białka od żółtek. Białka wraz z cukrem ubijamy na sztywną pianę. Po ubiciu dodajemy żółtka, mąkę ziemniaczaną oraz pszenną i cukier waniliowy, mieszamy do połączenia składników.
Przekładamy do tortownicy o dowolnym wymiarze i pieczemy przez ok 30-35 minut w 180 stopniach.
2.Gdy ciasto jest gotowe, wyciągamy formę i uderzamy nią o blat aby pęcherzyki powietrza wydostały się na zewnątrz. Studzimy.
3.Czas na przygotowanie kremu.
Zimną śmietankę ubijam z cukrem pudrem. Dodaję serek i mieszam jeszcze kilka sekund.
4.Zimny biszkopt dzielimy na 3 części. Każdy z nich nasączamy ponczem zrobionym z wody i soku z cytryny. (Uwaga aby nie przemoczyć, wystarczy po kilka łyżek na każdy z biszkoptów.) Na nasączony biszkopt rozsmarowujemy trochę dżemu, 1/3 części kremu i kilka owoców.Czynność powtarzamy. Na wierzch dajemy ostatnią część kremu i wyrównujemy nią także boki naszego tortu.
5.Pozostaje nam ozdobić torcik.
Na rozgrzaną suchą patelnię wysypujemy migdały i prażymy do uzyskania lekko brązowego koloru. Studzimy. Następnie obrzucamy boki. a na wierzch układamy owoce wedle uznania.
Smacznego!
Porady
Do ponczu możemy dolać trochę słodkiego alkoholu, np wiśniówki. Smak tortu będzie jeszcze lepszy.
Komentarze