Torcik śmietanowo-galaretkowy. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretki:
każdą galaretkę rozpuścić osobno w szklance gorącej wody,gdy zastygną pokroić w drobną kostkę.
2.Biszkopt:
białka ubić na sztywną pianę,stopniowo dodawać cukier i żółtka,mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao,wmieszać do masy.Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 35/24 cm,i piec 30 minut w tem 170 stopni.Upieczony biszkopt pokroić wzdłuż na 4 pasy.
3.Masa śmietanowa:
śmietanę kremówkę ubić na sztywno z odrobiną cukru pudru.Żelatynę wymieszać z odrobiną gorącej wody i wystudzić,dodać do śmietany i dokładnie wymieszać.
4.Na pokrojone pasy biszkoptu nakładamy śmietanę,a na nią kostki galaretki,lekko wciskając je do masy.Należy zostawić kilka łyżek śmietany i galaretek do dekoracji.
5.Jeden pasek zwinąć w rulon i ustawić go pionowo w tortownicy o średnicy 26 cm.Pozostałe paski owinąć ciasno wokół środka.
6.Wierzch posmarować pozostawioną masą,udekorować galaretkami i startą czekoladą.Wstawić do lodówki do stężenia ,najlepiej na noc.
Komentarze