Pyszny, lekki torcik. Ciasto bardzo nam smakowało - słodka masa, brzoskwinie przełamane kwaśnymi malinami. Łatwe, w miarę szybkie w przygotowaniu, a prezentuje się rewelacyjnie. Polecam! :)
250 g serka mascarpone
1 szklanka śmietany kremówki
250 g serka homogenizowanego naturalnego
1/2 szklanki cukru
50 g płatków migdałowych
300 g brzoskwiń z puszki
400 g malin
sok z 1 cytryny
1/2 szklanki soku z brzoskwiń
1.Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, nadal ubijając. Dodać żółtka, jedno po drugim, nie przerywając ubijania. Mąki połączyć ze sobą i dodać do masy, bardzo delikatnie wymieszać.
Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno!). Wylać ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w otwartym piekarniku. Przekroić na 2 blaty.
2.Płatki migdałowe podsmażyć na suchej patelni, tak by lekko zbrązowiały na krawędziach. Schłodzoną śmietankę zmiksować na sztywno. Mascarpone zmiksować z serkiem homogenizowanym i cukrem. Wmieszać delikatnie ubitą na sztywno śmietankę.
3.Jedną połówkę ciasta położyć na paterze. Wycisnąć sok z cytryny, wymieszać go z sokiem z brzoskwiń i za pomocą łyżki nasączyć nim delikatnie biszkopt. Wierzch ciasta posmarować kremem, ułożyć na nim dobrze odsączone połówki brzoskwiń, cięciem do dołu. Przykryć je kremem, wyrównać i położyć na nich drugi placek. Podobnie jak pierwszy, nasączyć syropem i posmarować cienką warstwą kremu. Następnie poukładać maliny, przykryć je kremem, całość wygładzić. Pozostałym kremem posmarować boki torcika, obsypać je podprażonymi na suchej patelni migdałami. Ciasto schować do lodówki na 2-3 godziny. Smacznego :)
Komentarze