Torcik Melba

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób

Pyszny, lekki torcik. Ciasto bardzo nam smakowało - słodka masa, brzoskwinie przełamane kwaśnymi malinami. Łatwe, w miarę szybkie w przygotowaniu, a prezentuje się rewelacyjnie. Polecam! :)

  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:

    2 jajka
    1/4 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Składniki na masę:

    250 g serka mascarpone
    1 szklanka śmietany kremówki
    250 g serka homogenizowanego naturalnego
    1/2 szklanki cukru
    50 g płatków migdałowych
    300 g brzoskwiń z puszki
    400 g malin
    sok z 1 cytryny
    1/2 szklanki soku z brzoskwiń
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z owocami Desery Toffi

Torcik melba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, nadal ubijając. Dodać żółtka, jedno po drugim, nie przerywając ubijania. Mąki połączyć ze sobą i dodać do masy, bardzo delikatnie wymieszać. 

    Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno!). Wylać ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w otwartym piekarniku. Przekroić na 2 blaty.
  • 2. Płatki migdałowe podsmażyć na suchej patelni, tak by lekko zbrązowiały na krawędziach. Schłodzoną śmietankę zmiksować na sztywno. Mascarpone zmiksować z serkiem homogenizowanym i cukrem. Wmieszać delikatnie ubitą na sztywno śmietankę.
  • 3. Jedną połówkę ciasta położyć na paterze. Wycisnąć sok z cytryny, wymieszać go z sokiem z brzoskwiń i za pomocą łyżki nasączyć nim delikatnie biszkopt. Wierzch ciasta posmarować kremem, ułożyć na nim dobrze odsączone połówki brzoskwiń, cięciem do dołu. Przykryć je kremem, wyrównać i położyć na nich drugi placek. Podobnie jak pierwszy, nasączyć syropem i posmarować cienką warstwą kremu. Następnie poukładać maliny, przykryć je kremem, całość wygładzić. Pozostałym kremem posmarować boki torcika, obsypać je podprażonymi na suchej patelni migdałami. Ciasto schować do lodówki na 2-3 godziny. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować