Torcik makowo - truskawkowy

0 (0 ocen)

Jest to niezwykle pyszny i lekki torcik. Taki w sam raz na lato. Do masy i musu nie dodawałam cukru, dzięki temu nie jest za słodki, jest taki w sam raz, ale jak ktoś lubi bardziej słodkie to można dodać cukru. Polecam do popołudniowej kawy.

Składniki:

  • Biszkopt makowy:
    3 jajka
    pół szklanki cukru ( 125 ml )
    szczypta soli
    1 szklanka suchego zmielonego maku (250 ml )
    2 małe płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    12 dag mąki tortowej

    Masa:
    25 dag serka mascarpone
    330 ml śmietany kremówki 30 %
    około 30 dag świeżych truskawek
    2 kopiaste łyżki żelatyny
    około 75 ml gorącej wody

    Mus:
    około 50 dag świeżych truskawek
    1 galaretka truskawkowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Torcik makowo - truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy żółtka i chwilę ubijamy.
    Na koniec wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i mak, delikatnie mieszamy.
  • 2. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 25 - 30 minut do zrumienienia. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy i przekrawamy na dwa krążki.
  • 3. Masa: truskawki myjemy i dokładnie osuszamy, następnie usuwamy szypułki i miksujemy blenderem na gładki mus. Odmierzamy 200 ml musu.
    Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy.
    Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i mus, dokładnie miksujemy, na koniec dodajemy żelatynę i dokładnie miksujemy.
  • 4. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy folią aluminiową ( dno i boki ), następnie na dno kładziemy jeden krążek, wykładamy równomiernie masę odkładając kilka łyżek. Przykrywamy drugim krążkiem i smarujemy odłożoną masą. Torcik wkładamy do lodówki.
  • 5. Mus: Truskawki myjemy i dokładnie osuszamy, następnie usuwamy szypułki i miksujemy blenderem na gładki mus, odmierzamy 400 ml musu i przekładamy do garnka. Następnie zagotowujemy i wsypujemy galaretkę w proszku, mieszamy aż się rozpuści, ale już nie gotujemy. Mus odstawiamy do lekkiego stężenia.
  • 6. Gdy mus będzie już tężejący to przekładamy go równomiernie na torcik. Tak wykonany torcik wstawiamy do lodówki do stężenia. Najlepiej na całą noc.
  • 7. Po tym czasie kroimy i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować