Torcik makowo-serowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

kombinacja smaków

  • 1 godz. 10 min

Składniki:


  • Masa makowa:

    • 425 g (1/2 dużej puszki) masy makowej
    • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
    • 1/2 szklanki zmielonych płatków migdałów lub obranych migdałów
    • 2 jajka
    • 100 g gorzkiej czekolady, roztopionej

    Masa serowa:

    • 1/2 kg sera zmielonego trzykrotnie (lub mascarpone)*
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • 1/2 puszki (266 g) słodzonego mleka skondensowanego
    • 2 jajka
    • 1 biała czekolada, roztopiona



    * najlepszy będzie gęsty i zwarty ser, wówczas warstwy torciku będą bardziej wyraźne, nie będą się mieszać
    Syrop kawowy:**

    • 50 g cukru
    • 50 ml (g) wody
    • 2 łyżki stołowe kawy sypanej (zmielonej)

    oraz:
    • 4 pełne łyżki kwaśnego dżemu np. porzeczkowego czy wiśniowego lub kwaśnej marmolady (przełożenie dżemem nie jest konieczne)
    • frużelina wiśniowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik makowo-serowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Torcik makowo-serowy 1. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Dno tortownicy o średnicy około 21 - 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier na zewnątrz.
    Masa makowa: Do miski włożyć masę makową, dodać wiórki kokosowe, mielone migdały, jajka i roztopioną czekoladę (czekoladę połamać na kosteczki i włożyć do rondelka z grubym dnem, na małym ogniu roztapiać co chwilkę mieszając). Wszystkie składniki wymieszać dokładnie łyżką, masę podzielić na pół.
    Wyłożyć połowę masy na dnie tortownicy, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika, piec przez 13 minut. W międzyczasie przygotować masę serową.
    Masa serowa: Do miski włożyć ser i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Dodać mleko skondensowane, jajka, roztopioną białą czekoladę, wymieszać łyżką na gładką masę. Rozdzielić do dwóch miseczek.
    Wyjąć podpieczony spód makowy i rozsmarować połowę dżemu (nie musi być dokładnie). Wylać połowę masy serowej, rozprowadzić równo na powierzchni i wstawić z powrotem do piekarnika na 13 minut (po tym czasie masa serowa powinna być zastygnięta). Wyjąć z piekarnika i wyłożyć drugą porcję masy makowej (będzie gęsta, ale powoli da się rozsmarować na warstwie sera). Piec przez kolejne 13 minut. Znów rozsmarować dżem, wylać resztę masy serowej i piec przez 13 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Wstawić do lodówki do zastygnięcia masy.
    Syrop kawowy: Do wody wsypać cukier, podgrzewać aż cukier się rozpuści mieszając. Gotować przez 5 minut, następnie dodać kawę i wymieszać. Gotować przez około 5 minut lub do czasu aż syrop zgęstnieje. Przecedzić przez sitko. Gęstym syropem (po ostudzeniu) polać ciasto. Podawać z wiśnią w syropie. Zamiast syropu kawowego ciasto można posypać gorzkim kakao
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować