Składniki: ( na małą tortownicę o średnicy 17 cm)
• 400 g jogurtu naturalnego,
• 1 łyżeczka żelatyny,
• 2 galaretki agrestowe,
• Ok.100 ml wody,
• Ok. ½ szklanki agrestoporzeczki,
• kilka czerwonych porzeczek,
• kilka biszkoptów,
Torcik jogurtowy z agrestoporzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jedną galaretkę agrestową i łyżeczkę żelatyny rozrabiamy w ok. 100 ml ciepłej wody, studzimy i miksujemy razem z jogurtem na gładka masę.
Na dnie tortownicy układamy biszkopty (ja mocze je wcześniej w galaretce) i wylewamy masę jogurtowa, możemy do środka masy powrzucać trochę agresoporzeczek. Gdy masa trochę stężeje dekorujemy owocami i odstawiamy do lodówki aż masa całkowicie stężeje.
Drugą galaretę agrestową rozrabiamy w 400 ml gorącej wody, studzimy i gdy zacznie tężeć wylewamy na masę jogurtową. Smacznego !
Komentarze