Torcik kokosowo - orzechowo – czekoladowy pod chmurką

0 (0 ocen)

  • 40 min

Zostałam poproszona o upieczenie tortu z trzema bardzo wyrazistymi smakami, z kokosem, orzechami i czekoladą. Upiekłam kilka ciast z tymi składnikami aby wybrać najlepsze, A to ciasto najbardziej mnie przekonało i jest przepyszne. Dla mnie ten krem orzechowy jest najlepszy jaki do tej pory jadłam.

  • 40 min

Składniki:

  • Tortownica 30cm
    Ciasto kakaowe:
    1 ¾ szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    ¾ szklanki kakao
    2 łyżeczki sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szklanka maślanki naturalnej
    0,5 szklanki oleju
    2 duże jajka
    1 szklanka zaparzonej z 4 łyżek kawy

    Beza kokosowa:
    3 białka
    1/3 szklanki cukru pudru
    100g kokosu

    Krem orzechowy:
    400g mielonych orzechów
    1 szklanka mleka
    4 – 5 łyżek cukru pudru
    150g masła
    Biszkopty – opcjonalnie

    Krem śmietanowy:
    330ml śmietany 30%
    3 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik kokosowo - orzechowo – czekoladowy pod chmurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kakaowe: Do miski wlać maślankę, olej, jajka, i cukier waniliowy. Wymieszać mikserem na wolnych obrotach do połączenia składników. Dodać pozostałe składniki oprócz kawy i krótko zmiksować. Następnie powoli wlewać gorącą kawę cały czas powoli miksując. Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 35 – 40 minut w 190 stopniach do suchego patyczka. Zimne przekroić na 2 części.
  • 2. Beza kokosowa: Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier puder. Gdy masa stanie się błyszcząca wsypać kokos, delikatnie zamieszać łyżką. Przełożyć do blaszki pokrytej papierem do pieczenia. Upiec na jasnozłoty kolor w 180 stopniach przez ok. 10 minut.
  • 3. Krem orzechowy: Orzechy zalać wrzącym mlekiem, gdyby masa była rzadka dodać parę biszkoptów. Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. stopniowo dodawać zimne orzechy.
  • 4. Krem śmietanowy: Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki wody. Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier. Wlać chłodną żelatynę, krótko zmiksować.
  • 5. Przełożenie:
    Ciasto czekoladowe posmarować połową kremu, nałożyć bezę, krem, ciasto czekoladowe i krem śmietanowy. Wierzch dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować