Torcik czekoladowy z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywna pianę i dodajemy pojedynczo pozostałe składniki. Ciasto wlewamy do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia o średnicy 26 cm i pieczemy 25 minut w temperaturze 180C. Studzimy i ściągamy papier. Z drugim ciemnym biszkoptem postępujemy tak samo. Oba biszkopty kroimy na pół.
2.Serek mascarpone ubijamy krótko mikserem. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno pod sam koniec ubijania dodajemy cukier puder i mascarpone. Dokładnie miksujemy. Na jeden blat ciasta wykładamy dżem wiśniowy i masę śmietanową. Przykrywamy biszkoptem. Postępujemy tak z pozostałym biszkoptami. Częścią masy obkładamy boki torta i posypujemy posypką czekoladową. Dekorujemy kleksami śmietany, wiśniami deserowymi i srebrnymi perełkami.
Komentarze