Torcik czekoladowy z mascarpone

0 (0 ocen)

Torcik na urodziny dla mojej córeczki.

Składniki:

  • Biszkopt ciemny :
    6 jajek
    szklanka cukru
    szklanka mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao

    Biszkopt ciemny:
    6 jajek
    szklanka cukru
    szklanka mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao

    Masa śmietanowa:
    1 l śmietany kremówki 36%
    500 g serka mascarpone
    3 łyżki cukru pudru


    Dekoracja:
    dżem wiśniowy z kawałkami owoców
    posypka czekoladowa
    wiśnie
    srebrne perełki





Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Tort śmietanowy Desery

Torcik czekoladowy z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywna pianę i dodajemy pojedynczo pozostałe składniki. Ciasto wlewamy do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia o średnicy 26 cm i pieczemy 25 minut w temperaturze 180C. Studzimy i ściągamy papier. Z drugim ciemnym biszkoptem postępujemy tak samo. Oba biszkopty kroimy na pół.
  • 2. Serek mascarpone ubijamy krótko mikserem. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno pod sam koniec ubijania dodajemy cukier puder i mascarpone. Dokładnie miksujemy. Na jeden blat ciasta wykładamy dżem wiśniowy i masę śmietanową. Przykrywamy biszkoptem. Postępujemy tak z pozostałym biszkoptami. Częścią masy obkładamy boki torta i posypujemy posypką czekoladową. Dekorujemy kleksami śmietany, wiśniami deserowymi i srebrnymi perełkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować