Torcik czekoladowy z winogronem i bitą śmietaną

0 (0 ocen)

  • 50 min

Lekko wilgotne, kwaskowe ciasto biszkoptowe. Łatwe do wykonania i bardzo smaczne. Szybko znika z talerza.

  • 50 min

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 23 cm
    Składniki ciasto:
    4 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki ciemnego kakao
    ¾ szklanki cukru
    ½ szklanki mąki tortowej
    1 łyżka gorącej wody
    Szczypta soli
    Tłuszcz do formy
    Masa:
    330 ml śmietany 30%
    2 łyżki cukru pudru
    1 opakowanie serka mascarpone(250 g)
    ½ kg zielonych winogron bez pestek
    Do dekoracji dodatkowo: cukierki perełki, 100 g gorzkiej czekolady.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik czekoladowy z winogronem i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: jajka wybić, posolić, dodać cukier, utrzeć robotem na puszystą masę. Na koniec ubijania dodać gorącą wodę, ubijać jeszcze 2 minuty. Składniki sypkie wymieszać, dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszać. Tortownicę natłuścić, wylać ciasto, wyrównać łyżką, piec 30 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy, przestudzone przekroić na 3 części. Śmietanę ubić z cukrem pudrem według przepisu na opakowaniu, dodać serek mascarpone, dokładnie i delikatnie wymieszać. Winogrona umyć pod bieżącą wodą, osuszyć, przekroić na połówki. Na spodni blat wyłożyć 1/3 kremu, ułożyć połówki winogron, delikatnie wcisnąć w krem, przykryć drugim plackiem i czynność powtórzyć do wyczerpania składników. Na wierzch ułożyć dekoracyjnie połówki winogron. Ciasto schłodzić w lodówce. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, oblać boki torciku. Dodatkowo wierzch ciasta udekorować perełkami.

Porady

1. Ciasto można delikatnie nasączyć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować