Lekko wilgotne, kwaskowe ciasto biszkoptowe. Łatwe do wykonania i bardzo smaczne. Szybko znika z talerza.
50 min
Składniki:
Tortownica o średnicy 23 cm
Składniki ciasto:
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki ciemnego kakao
¾ szklanki cukru
½ szklanki mąki tortowej
1 łyżka gorącej wody
Szczypta soli
Tłuszcz do formy
Masa:
330 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
1 opakowanie serka mascarpone(250 g)
½ kg zielonych winogron bez pestek
Do dekoracji dodatkowo: cukierki perełki, 100 g gorzkiej czekolady.
Torcik czekoladowy z winogronem i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: jajka wybić, posolić, dodać cukier, utrzeć robotem na puszystą masę. Na koniec ubijania dodać gorącą wodę, ubijać jeszcze 2 minuty. Składniki sypkie wymieszać, dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszać. Tortownicę natłuścić, wylać ciasto, wyrównać łyżką, piec 30 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy, przestudzone przekroić na 3 części. Śmietanę ubić z cukrem pudrem według przepisu na opakowaniu, dodać serek mascarpone, dokładnie i delikatnie wymieszać. Winogrona umyć pod bieżącą wodą, osuszyć, przekroić na połówki. Na spodni blat wyłożyć 1/3 kremu, ułożyć połówki winogron, delikatnie wcisnąć w krem, przykryć drugim plackiem i czynność powtórzyć do wyczerpania składników. Na wierzch ułożyć dekoracyjnie połówki winogron. Ciasto schłodzić w lodówce. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, oblać boki torciku. Dodatkowo wierzch ciasta udekorować perełkami.
Komentarze