Torcik czekoladowo-jagodowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Niebo w gębie-czekoladowe wilgotne ciasto przygotowane na oleju Kujawskim, dzięki temu nie wymaga dodatkowego nasączenia, w połączeniu z aksamitną masą śmietanowo jagodową, ta kompozycja pozytywnie zaskakuje a delektowanie się tym ciastem to może być receptura na szczęśliwy dzień.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • Tortownica śr 24 cm

    Ciasto:
    3 jajka
    ½ szklanki oleju roślinnego
    ¼ szklanki wody
    ½ szklanki cukru+3 łyżki
    1 szklanka mąki pszennej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa jagodowa:
    330 ml śmietany kremowej 30%
    250 g serka mascarpone
    40 dag świeżych jagód
    ½ szklanki wody
    4 łyżki cukru pudru
    4 łyżeczki żelatyny

    Wykończenie:
    Bita śmietana
    Ażurki czekoladowe
    Kuleczki czekoladowe

    Liście melisy cytrynowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Biszkopty

Torcik czekoladowo-jagodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-09bw1ka 1. Ciasto:

    Olej, wodę i pół szklanki cukru oraz kakao umieścić w rondlu, zagotować mieszając do rozpuszczenia się cukru,

    mieszankę wystudzić.
    Białka jaj ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania trzy łyżki cukru, następnie dodać żółtka i ubić do otrzymania kremowej lśniącej pianki,
    wlać całą ostudzoną mieszankę kakaową i wymieszać mikserem na minimalnych obrotach.
    Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy i wymieszać szpatułką do połączenia tak aby nie naruszyć struktury piany.Wylać ciasto do wyłożonej pergaminem tortownicy-samo dno, boków nie natłuszczać.
    Piec 35 minut w temp 175*c-do suchego patyczka, studzić przy otwartych drzwiczkach.
  • image-09pwlks 2. Masa jagodowa:

    Umyte jagody przełożyć do rondla wlać pół szklanki wody i gotować około 10 minut na wolniutkim ogniu, po czym wsypać żelatynę i mieszać aż się rozpuści, masę wystudzić.
    Dobrze schłodzoną kremówkę ubić z serkiem mascarpone i cukrem pudrem dodać schłodzoną masę jagodową, zmiksować i wyłożyć na wystudzone ciasto czekoladowe.

    Udekorować torcik bitą śmietaną, ażurkami i kuleczkami czekoladowymi oraz cytrynową melisą.
    Wstawić na całą noc do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada Jagody Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować