Torcik chałwowo- granatowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Uwielbiam wymyślać nowości ! Przepis wymyśliłam sama, czekając na powrót swojego ukochanego :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    3 jajka
    0,5 szklanki cukier
    0,5 szklanki mąka
    0,5 łyżeczki proszek do pieczenia
    szczypta soli
    1 łyżka kakao


    Masa chałwowa:

    1,5 szkl. Mleka
    20 dag chałwy waniliowej
    1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
    10 dag masła


    Dodatkowo:

    Ozdabianie ciasta wg uznania. Ja użyłam:

    Pół granata
    Posypka kolorowa
    Orzechy włoskie

    Do nasączenia:

    Woda, limonka, pół kieliszka tequila
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik chałwowo- granatowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    3 jajka
    0,5 szklanki cukier
    0,5 szklanki mąka
    0,5 łyżeczki proszek do pieczenia
    szczypta soli
    1 łyżka kakao

    Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Miksować na najmniejszych obrotach. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30-40 minut. ( Ja użyłam silikonowej formy do pieczenia w kształcie serca)

    Masa chałwowa:

    1,5 szkl. Mleka
    20 dag chałwy waniliowej
    1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
    10 dag masła

    1 szkl. Mleka zagotować. W reszcie mleka rozprowadzamy budyń. Gotujemy budyń. Masło ucieramy z wystudzonym budyniem i stopniowo dodajemy pokruszoną chałwę. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

    Wystudzony biszkopt kroimy na pół. Dolną warstwę nasączamy wcześniej przygotowaną wodą z cytryną lub limonką i jakimś alkoholem. Następnie smarujemy połową przygotowanej masy chałwowej. Przykrywamy drugim blatem kakaowego biszkoptu (który również nasączamy), następnie smarujemy wierzch i boki ciasta resztą masy. Ozdabiamy wg swoich preferencji.

    Zaletą tego ciasta jest niepowtarzalny smak. Ciasto nie jest słodkie dzięki czemu szybko znika z talerzyka 

    Dodatkowo:

    Ozdabianie ciasta wg uznania. Ja użyłam:

    Pół granata
    Posypka kolorowa
    Orzechy włoskie

    Do nasączenia:

    Woda, limonka, pół kieliszka tequila


Porady

Ciasta najlepiej smakuje następnego dnia jak postoi w lodówce i namieknie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować