Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Miksować na najmniejszych obrotach. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30-40 minut. ( Ja użyłam silikonowej formy do pieczenia w kształcie serca)
Masa chałwowa:
1,5 szkl. Mleka
20 dag chałwy waniliowej
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
10 dag masła
1 szkl. Mleka zagotować. W reszcie mleka rozprowadzamy budyń. Gotujemy budyń. Masło ucieramy z wystudzonym budyniem i stopniowo dodajemy pokruszoną chałwę. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Wystudzony biszkopt kroimy na pół. Dolną warstwę nasączamy wcześniej przygotowaną wodą z cytryną lub limonką i jakimś alkoholem. Następnie smarujemy połową przygotowanej masy chałwowej. Przykrywamy drugim blatem kakaowego biszkoptu (który również nasączamy), następnie smarujemy wierzch i boki ciasta resztą masy. Ozdabiamy wg swoich preferencji.
Zaletą tego ciasta jest niepowtarzalny smak. Ciasto nie jest słodkie dzięki czemu szybko znika z talerzyka
Dodatkowo:
Ozdabianie ciasta wg uznania. Ja użyłam:
Pół granata
Posypka kolorowa
Orzechy włoskie
Do nasączenia:
Woda, limonka, pół kieliszka tequila
Porady
Ciasta najlepiej smakuje następnego dnia jak postoi w lodówce i namieknie.
Komentarze