Uwielbiam tortillę i wszystkie dania z nią związane, dlatego musiałam zrobić to danie. Tortilla jest smaczna, pożywna i bardzo serowa. To ciekawa propozycja na drugie śniadanie do pracy lub kolację.
Składniki:
4 tortille
1 serek pleśniowy
Kawałek sera żółtego
Kilka plasterków pomidora
Kilka plasterków czerwonej cebuli
Sól, pieprz, zioła prowansalskie
Kilka listków bazylii
Tortilla zapiekana z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortillę kładziemy na suchej patelni i delikatnie podgrzewamy. Po zrumienieniu odwracamy placek na drugą stronę i szybko rozkładamy na nim ser pleśniowy, pomidory, cebulę, grubo posiekane liście bazylii oraz starty żółty ser (ja miałam pod ręką ser w plastrach, więc pokroiłam go w paseczki). Przykładamy drugim plackiem tortilli. Lekko dociskamy. Na średnim ogniu smażymy 4-5 minut z dwóch stron. Podczas smażenia można na górę tortilli położyć małą pokrywkę, tak aby ser połączył dwie tortille razem.
2.Czynność powtarzamy z drugim plackiem.
Kroimy w trójkąty i zajadamy.
Komentarze