nadzienie:
1 podwójny filet z kurczaka
przyprawa do gyrosa
pół małego kalafiora
2 ogórki
2 pomidory
kilka liści sałaty
pół puszki odsączonej kukurydzy
sól,pieprz
olej do smażenia
Tortilla z kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagnieść ciasto .(Ciasto nie powinno być zbyt luźne).Przykryć miseczką i odstawić na pół godziny.
Po tym czasie podzielić na 6 części ,wałkować cienkie placki,smażyć na suchej gorącej patelni z obu stron po kilka chwil.Średnica patelni około 25 cm.
2.Filet oczyścić,umyć,osuszyć i pokroić w paski,posypać przyprawą i odstawić na pół godziny.Po tym czasie usmażyć na oleju do miękkości.
3.Kalafior podzielić na różyczki,ugotować w osolonej wodzie i odcedzić.
Obrany ogórek pokroić w słupki.Pomidor pokroić w półplasterki.Liście sałaty umyć i osuszyć.
4.Składniki sosu wymieszać i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
5.Na placki tortilli nakładać liście sałaty,warzyw i mięsa.Zawijać,polać sosem i oprószyć sola i pieprzem.
Komentarze