1.Biszkopt jasny:
Białka ubić na sztywno, dodawać po jednym żółtku. Stopniowo dodawać przesiana mąkę z proszkiem. Piec około 50 min w 180 stopniach.
Analogicznie przygotować ciasto na biszkopt ciemny dodają na koniec kakao.
Oba przeciąć na dwie części.
2.Kremy:
Do 300 ml zimnego mleka wsypać zawartość opakowania waniliowego kremu. Miksować przez kilka minut. następnie dodać miękką margarynę.
Tak samo przygotować krem śmietankowy.
Do połowy kremy śmietankowego dodać kakao.
3.Cytryny pokroić w plastry, zalać wodą, wsypać cukier i zagotować. Po przestudzeniu przecedzić.
5.Do części pozostałej śmietankowej masy dodać zielony barwnik. Posmarować górę tortu. Boki na żółto i obsypać wiórkami. Niebieskim kremem ozdobić brzegi.
6.Na papierze do pieczenia odrysować samochód. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Podzielić na kilka części i połączyć z wybranymi barwnikami. Końcówką łyżeczki nakładać kolorową czekoladę. W ten sposób "pokolorować" cały samochód. Całość włożyć do zamrażalnika na kilkanaście minut. Kiedy czekolada będzie odklejała się od papieru, delikatnie przełożyć ja na tort.
Komentarze