Tort z jabłek

0 (0 ocen)

Pyszny i prosty w wykonaniu torcik, zachwyci każde podniebienie.

Składniki:

  • 8 małych jabłek
    Garść suszonych żurawin lub rodzynek
    8 łyżeczek konfitury
    1 i ¼ szkl mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cynamonu
    ¾ kostka masła
    ¾ szkl cukru
    4 jajka

Tort z jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, proszek do pieczenia i cynamon wymieszać i przesiać.
  • 2. Jabłka obrać, ostrożnie wydrążyć, napełnić suszonymi żurawinami lub rodzynkami i konfiturą.
  • 3. Masło utrzeć z cukrem. Stopniowo dodawać na przemian po łyżce mąki i po jajku. Ucierać na jednolitą masę.
  • 4. Ciasto wyłożyć do posmarowanej masłem tortownicy (małej, średnicy 20cm), jabłka ułożyć na cieście (konfiturą do góry), na wierzchu jabłek ułożyć wiórki z masła.
  • 5. Piec około godziny w 180 stopniach.

Porady

Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy