Tort z kremem maślanym na bezie szwajcarskiej

4.5 (158 ocen)

  • 4 godz.

Tort śmietanowy z owocami, idealny dla dzieci. Do jego obłożenia wykorzystałam krem maślany na bezie szwajcarskiej - idealny jako obłożenie tortu, podkład pod masę cukrową ale i do tworzenia gwiazdek/kwiatuszków.

  • 4 godz.

Składniki:

  • Składniki na tortownicę 27cm:

    Biszkopt – pieczemy 2 biszkopty z 6 jaj i każdy przekrawamy na 2 blaty biszkoptowe, uzyskujemy 4 blaty biszkoptowe:

    6 dużych jaj
    1 szklanka cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka mąki pszennej
    2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej

    Masa śmietanowo-owocowa:

    800 ml śmietany 30%
    3 śmietan-fixy (opcjonalnie)
    400g serka mascarpone
    2 op. cukru waniliowego
    3 łyżki cukru
    owoce: truskawki, winogrona, brzoskwinie (lub inne dowolne)

    Poncz:

    3/4 szkl. wody
    sok z 1 cytryny
    1 cukier waniliowy
    3-4 łyżki cukru

    Krem maślany na bezie szwajcarskiej – ilość ta wystarczy na obłożenie tortu o śr. 27 cm i wysokości ok. 10-12 cm oraz wykonaniu na nim ozdób:

    600 g masła w temp. pokojowej
    7-8 białek
    400 g cukru
    szczypta soli
    ekstrakt waniliowy
    barwniki (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort z kremem maślanym na bezie szwajcarskiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: przed przystąpieniem do robienia biszkoptu, należy wcześniej z lodówki wyjąć jaja, by były w temp. pokojowej.

    Żółtka rozkłócamy z proszkiem do pieczenia. Ubijamy białka na sztywną pianę, stopniowo dosypujemy cukier, następnie żółtka z proszkiem do pieczenia. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce mąki pszennej wymieszanej z mąką ziemniaczaną. Wlewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i/lub natłuszczonej masłem, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30minut w temp. 170st. do suchego patyczka. Stan biszkoptu sprawdzamy nie wcześniej niż po 25 minutach pieczenia. Biszkopt pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt przekładamy do góry dnem, by ewentualne brzuszki się wyrównały.
  • 2. Masa śmietanowo-owocowa: śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy śmietan-fix (opcjonalnie), na koniec zmniejszamy obroty miksera i dodajemy serek mascarpone.
  • 3. Poncz: dokładnie mieszamy składniki do rozpuszczenia cukru.
  • 4. Na tacy pod tort układamy 1 blat biszkoptowy, nasączamy ponczem, kładziemy 1/3 masy śmietanowej, na wierzch układamy drobno pokrojone owoce. Podobnie postępujemy z pozostałymi warstwami.
  • 5. Krem maślany na bezie szwajcarskiej: białka ze szczyptą soli i cukrem ubijamy na sztywno na parze do momentu rozpuszczenia cukru. Następnie ubite białka zdejmujemy z pary i ubijamy jeszcze ok. 10 minut. Następnie dodajemy po kawałku masła, cały czas miksując. W trakcie dodawania masła krem może sprawiać wrażenie zważonego, jednak nie należy się tym przejmować. Po chwili powstanie jednolity krem. Na koniec dodajemy ekstrakt waniliowy i barwniki (opcjonalnie). Uzyskanym kremem należy obłożyć tort, a następnie za pomocą szprycy wykonać dowolne ozdoby.

Porady

Kwiatuszki i świnkę Peppę wykonałam z gotowej masy cukrowej, która idealnie komponowała się z kremem maślanym na bezie szwajcarskiej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować