Tort z frużeliną wiśniową

4.51 (154 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Tort upiekłam na urodziny męża, wszystkim gościom bardzo smakował :) A jest to pyszne połączenie białych i kakaowych biszkoptów z masą budyniową i frużeliną wiśniową.

Składniki:

  • biszkopt jasny: 3 jajka
    3/4 szklanki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    pół szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    biszkopt ciemny: 3 jajka
    3/4 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    pół szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    2 łyżki zimnej wody

    masa budyniowo- kakaowa: 1 litr mleka
    5 żółtek
    5 płaskich łyżek mąki pszennej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 kostki masła
    7 łyżek cukru
    2 łyżki kakao

    nasączenie: 3/4 szklanki naparu z mocnej herbaty
    2 łyżki soku z cytryny
    łyżka cukru

    ponadto: 2 słoiczki frużeliny wiśniowej
    różyczki z opłatków brązowych
Wystaw ocenę:

4.51 (154 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Torty Desery

Tort z frużeliną wiśniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt jasny: oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo żółtka i cukier. Ubijać, aż masa będzie gładka. Do masy przesiać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, połączyć. Dno krągłej tortownicy (o wym.22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i piec ok.35 minut w 180 st. Wystudzić. Zimny przekroić wzdłuż na 3 części. Nasączyć lub spryskać naparem z herbaty.
  • przekrój biszkopty 2. Biszkopt ciemny: ubić pianę z białek. Do ubitej piany dodać cukier, ubijać aż się rozpuści, a następnie żółtka. Przesiać mąki z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać wodę, wymieszać. Piec ok.35 minut w 180 st. Wystudzić, przekroić na 3 części. Nasączyć lub spryskać naparem z herbaty.
  • masa budyniowa 3. Masa budyniowa: 1/2 l.mleka zagotować z cukrem. Do pozostałego mleka dodać żółtka, obie mąki i dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Wlać do gotującego się mleka, zagotować mieszając. Powstały budyń przykryć i odstawić do ostygnięcia.
  • 4. Masło (w temp.pokojowej) utrzeć i po łyżce dodawać zimny budyń. Gdy masa będzie gładka, podzielić na 2 części. Jedną część przełożyć do drugiego naczynia, dodać kakao i wymieszać. Masa będzie służyła do przekładania biszkoptów, dekoracji, boków i wierzchu.
  • 5. Przełożenie: ciemny biszkopt, biały krem, jasny biszkopt, frużelina, ciemny biszkopt, kakaowy krem, biały biszkopt, frużelina, ciemny biszkopt, biały krem, jasny biszkopt, kakaowy krem. Boki posmarować pozostałym białym kremem, wierzch udekorować rozetkami i różyczkami z opłatków brązowych. Gotowy tort wstawić na 2-3 godziny w chłodne miejsce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować