Tort z bitej śmietany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt;
Białka oddzielam od żółtek, do białek dodaję cukier z wanilią oraz część cukru zwykłego i ubijam na sztywną pianę. Resztę cukru dodaję stopniowo w trakcie ubijania piany.
Do ubitej piany dodaję żółtka, mąkę ziemniaczaną (lub kukurydzianą), mąkę pszenną i mieszam wszystko na najmniejszych (!) obrotach.
Przekładam do formy, której dno wyłożyłam papierem do pieczenia. Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę ok. 30-35 minut. Najlepiej wbić patyczek w ciasto, jak suchy to gotowe.
Ciasto zostawiam do wystudzenia w formie. Jeśli na cieście utworzył się „brzuszek” to po wyjęciu formę delikatnie uderzam o blat, by uciekły pęcherzyki a ciasto było równe.
Po wystudzeniu ostrożnie oddzielam nożem boki od ścianek formy, odwracam do góry dnem i zdejmuję papier. Dziele na 3 części .
Masa śmietanowa;
Schłodzoną śmietanę ubić na wysokich obrotach. Gdy śmietana będzie sztywna dodać cukier puder i śmietanfixy.
Poncz;
Do gorącej herbaty dodać cukier i spirytus dokładnie wymieszać i wystudzić.
Przełożenie;
Na paterę wykładamy pierwszy blat biszkopt ponczujemy go i smarujemy 1/3 śmietany,układamy drugi blat biszkoptu(ponczujemy0 i wykładamy 1/3 śmietany i układamy ostatni blat biszkoptu i go ponczujemy. Na wierz i boki tort wykładamy reszt smietany i obsmarować całość. Dowolnie udekorować. Smacznego.
Porady
Do masy śmietankowej możemy dodać np.czekoladę wtedy wyjdzie nam krem czekoladowy.
Komentarze