Tort warzywny z cukinią i papryką

4.5 (145 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min

Pyszny tort dla wielbicieli warzyw.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    - 2 małe cukinie
    - 3 papryki
    - 4 kromki chleba
    - 2 jajka
    - 1 cebula
    - 20 dag startego sera żółtego
    - oliwa z oliwek
    - masło do posmarowania blaszki
    - 4 łyżeczki słodka papryka w proszku
    - sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tort warzywny z cukinią i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę, paprykę i jedną cukinię drobno kroimy i wrzucamy na patelnię. Posypujemy solą i smażymy przez ok. 15 minut, tak aby papryka była miękka. Doprawiamy pieprzem i słodką papryką.
  • Tort warzywny z cukinią i papryką 2. Małą blaszkę do pieczenia smarujemy masłem. Spód i brzegi wykładamy plasterkami cukinii – tak jak na zdjęciu.
  • 3. Zawartość patelni wykładamy warstwowo na przemian ze startym serem. Na wierzch kruszymy chleb i zalewamy roztrzepanym wcześniej jajkiem.
    Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Tort warzywny pieczemy przez 30 minut. Po wyciągnięciu odstawiamy na chwilę, aby ostygł. Następnie delikatnie obracamy na drugą stronę i zdejmujemy blaszkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować