Tort warzywny z cukinią i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę, paprykę i jedną cukinię drobno kroimy i wrzucamy na patelnię. Posypujemy solą i smażymy przez ok. 15 minut, tak aby papryka była miękka. Doprawiamy pieprzem i słodką papryką.
2.Małą blaszkę do pieczenia smarujemy masłem. Spód i brzegi wykładamy plasterkami cukinii – tak jak na zdjęciu.
3.Zawartość patelni wykładamy warstwowo na przemian ze startym serem. Na wierzch kruszymy chleb i zalewamy roztrzepanym wcześniej jajkiem.
Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Tort warzywny pieczemy przez 30 minut. Po wyciągnięciu odstawiamy na chwilę, aby ostygł. Następnie delikatnie obracamy na drugą stronę i zdejmujemy blaszkę.
Komentarze