Tort na urodziny z biszkoptem. Tort z masą truskawkową i kremem truskawkowo-serowym.Obłożony czekoladowym ganaszem. Tort z dekoracją czekoladowych kwiatów i truskawek.
masa truskawkowa:
-700 g.truskawek(można mrożonych)
-1 szklanka cukru
-1 szklanka wody do truskawek
-2 budynie śmietankowe
-1 szklanka wody do rozmieszania budyni
-1 galaretka truskawkowa
krem truskawkowo-serowy:
-500 g. truskawek(można mrożonych)
-330 ml. śmietanki 30 %
-150 g. cukru pudru
-1 śmietan-fix
-400 g. jogurtu truskawkowego
-250 g. serka mascarpone
-7 łyżeczek żelatyny
-1/2 szklanki wody
Tort urodzinowy-truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt- Żółtka zalewamy octem, potem mieszamy.Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po trochu żółtek, ubijamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem i kakao. Delikatnie mieszamy,dolewając też olej. Wykładamy do tortownicy 27 cm. wyłożonej krążkiem papieru do pieczenia, tylko na dole. Pieczemy ok.30 min.170*. Po przestygnięciu kroimy na trzy krążki.
2.Spód układamy w tortownicy, zabezpieczając wyżej boki.
3.masa truskawkowa-Truskawki wraz z cukrem i 1 szklanką wody, pogotować do rozgotowania. Można zblenderować, albo przetrzeć przez sitko lub rozgnieść tłuczkiem od ziemniaków.
4.Zagotować ponownie i ugotować budynie, rozmieszane z drugą szklanką wody. Odstawić z palnika i zaraz domieszać galaretkę.Ostudzić do lekkiego tężenia i wylać do tortownicy, na biszkopt.
5.krem-Truskawki zblenderować. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie.Ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami jogurt i serek.Następnie dodać mus truskawkowy. Na koniec dolewać żelatynę i krótko zmiksować.Połowę wylać na masę truskawkową.
6.Przykryć drugim blatem.
7.Wylać resztę kremu, śpiesząc się bo szybko gęstnieje.
8.Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym i schłodzić.
9.Po schłodzeniu, zdjąć obręcz z tortownicy i zabezpieczenia. Ułożyć na paterze.
10.ganasz -Nad parą rozpuścić czekolady(połamane w kostkach) w śmietance, często mieszając. Ostudzić do konsystencji miękkiego masła. Posmarować cały tort, dobrze jest rozdzielić na dwa etapy smarowania. Jak pierwsza warstwa stwardnieje, poprawić resztą ganaszu.
11.kwiaty-Polewę rozpuścić w/g przepisu na opakowaniu.Przygotować parę kawałków papieru do pieczenia i dwa rożki z papieru. Polewę przelać do rożka, odciąć końcówkę i w odstępach zrobić kleksy na papierze.
12.Przykryć następnym takim samym kawałkiem papieru, lekko palcem rozprowadzając te kleksy. Zaraz rozdzielić dwie kartki, tworząc podwójną ilość płatków. Z drugim kolorem postąpić tak samo.Delikatnie odkleić zastygłe płatki.
13.W miseczkę (tutaj pojemniczki po mascarpone)włożyć kawałek papieru i w środek, wycisnąć kleks białej rozpuszczonej polewy. Układać płatki wokół miseczki,w polewę.
14.W środek jeszcze wycisnąć kleks białej polewy. Posypać perełkami.
15.Suchą złotą jadalną farbką pomalować kwiatki.
16.Jak zastygną, to odkleić od papieru i ułożyć na torcie.
Komentarze