biszkopt orzechowy:
-3 jajka
-1/2 szklanki cukru
-50 g. mielonych orzechów
-50 g. mąki tortowej
-3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
krem serowy z brzoskwiniami:
-1/2 sera z wiaderka
-250 ml. śmietanki 30 %
-80 g. cukru pudru
-1 śmietan-fix
-25 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
1 puszka z brzoskwiniami
krem serowy z czekoladą:
-1/2 sera z wiaderka
-250 ml. śmietanki 30 %
-80 g. cukru pudru
-1 śmietan-fix
-25 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
-1 mleczna czekolada
tynk:
-300 g. masła
-300 g. cukru pudru
-olejek pomarańczowy
masa z mleka w proszku
-400 g. mleka w proszku
-400 g. cukru pudru
-ok.130 ml. mleka w płynie
Tort urodzinowy na 92 lata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt -Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec przesiewać budyń z mąką i proszkiem i już mieszać łyżką. Wylać do blaszki 22x36 ,wyłożonej papierem do pieczenia.Piec ok. 25 min. w 175*.
Następne tak samo wykonać z tym, że orzechy nie przesiewamy a dodajemy na koniec.
2.Ułożyć biszkopt orzechowy, na tacy i zabezpieczyć boki.
3.krem z brzoskwiniami-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z cukrem pudrem i fixem. Dodać porcjami ser, i zmiksować. Na koniec dolewać żelatynę, miksując. Lecz nie za długo.Dodać odsączone i pokrojone brzoskwinie i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na biszkopt w blaszce i rozsmarować.
4.Przykryć biszkoptem waniliowym.
5.krem z czekoladą-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z cukrem pudrem i fixem. Dodać porcjami ser, i zmiksować. Na koniec dolewać żelatynę, miksując. Lecz nie za długo.Dodać startą czekoladę i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na biszkopt w blaszce i rozsmarować.
6.Przykryć biszkoptem czekoladowym, dołem do góry.Schłodzić w lodówce.
7.Zdjąć zabezpieczenia boków.
8.tynk-Zmiksować masło z pudrem i odrobiną olejku. Posmarować cały tort, zostawić z 1 łyżkę do sklejania dekoracji.Schłodzić do stwardnienia.Przed obkładaniem, wyjąć na 10 min. z lodówki.
9.masa-Wymieszać mleko suche z pudrem, potem stopniowo dodawać po troszku mleka w płynie i olejek. Zagnieść jak na twarde ciasto.
10.Rozwałkować na płat, dużo większy niż tort.
11.Za pomocą długiego kijka przenieść rozwałkowaną masę na tort. Odpowiednio przykleić do boków, wyrównać a nadmiar obciąć.
12.Linijką zaznaczyć linie jak szachownica, lekko dociskając. W skrzyżowania włożyć perełki cukrowe.
13.Przywiązać wstążką.
14.Resztę masy zafarbować na pomarańczowo i zielono. Wyciąć literki i cyferki. Foremką do pierniczków,tworzyć różyczki.Wyciąć listki.
Komentarze