TORT URODZINOWY NA 92 LATA

4.5 (148 ocen)

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort zrobiłam dla mojej mamy na urodziny.Tort w stylu angielskim, lecz z masą z mleka w proszku.

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • biszkopt waniliowy:
    -3 jajka
    -1/3 szklanki cukru
    -1 budyń waniliowy
    -1 łyżka mąki tortowej
    -3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

    biszkopt czekoladowy:
    -3 jajka
    -1/3 szklanki cukru
    -1 budyń czekoladowy
    -1 łyżka mąki tortowej
    -3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

    biszkopt orzechowy:
    -3 jajka
    -1/2 szklanki cukru
    -50 g. mielonych orzechów
    -50 g. mąki tortowej
    -3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

    krem serowy z brzoskwiniami:
    -1/2 sera z wiaderka
    -250 ml. śmietanki 30 %
    -80 g. cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -25 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    1 puszka z brzoskwiniami

    krem serowy z czekoladą:
    -1/2 sera z wiaderka
    -250 ml. śmietanki 30 %
    -80 g. cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -25 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody
    -1 mleczna czekolada

    tynk:
    -300 g. masła
    -300 g. cukru pudru
    -olejek pomarańczowy


    masa z mleka w proszku
    -400 g. mleka w proszku
    -400 g. cukru pudru
    -ok.130 ml. mleka w płynie

    -perełki cukrowe
    -farbki jadalne
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Tort urodzinowy na 92 lata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopty 1. biszkopt -Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec przesiewać budyń z mąką i proszkiem i już mieszać łyżką. Wylać do blaszki 22x36 ,wyłożonej papierem do pieczenia.Piec ok. 25 min. w 175*.
    Następne tak samo wykonać z tym, że orzechy nie przesiewamy a dodajemy na koniec.
  • ułożenie spodu 2. Ułożyć biszkopt orzechowy, na tacy i zabezpieczyć boki.
  • krem 1 3. krem z brzoskwiniami-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z cukrem pudrem i fixem. Dodać porcjami ser, i zmiksować. Na koniec dolewać żelatynę, miksując. Lecz nie za długo.Dodać odsączone i pokrojone brzoskwinie i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na biszkopt w blaszce i rozsmarować.
  • biszkopt 4. Przykryć biszkoptem waniliowym.
  • 2 krem 5. krem z czekoladą-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z cukrem pudrem i fixem. Dodać porcjami ser, i zmiksować. Na koniec dolewać żelatynę, miksując. Lecz nie za długo.Dodać startą czekoladę i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na biszkopt w blaszce i rozsmarować.
  • biszkopt 6. Przykryć biszkoptem czekoladowym, dołem do góry.Schłodzić w lodówce.
  • przed tynkowaniem 7. Zdjąć zabezpieczenia boków.
  • tynk 8. tynk-Zmiksować masło z pudrem i odrobiną olejku. Posmarować cały tort, zostawić z 1 łyżkę do sklejania dekoracji.Schłodzić do stwardnienia.Przed obkładaniem, wyjąć na 10 min. z lodówki.
  • składniki na masę 9. masa-Wymieszać mleko suche z pudrem, potem stopniowo dodawać po troszku mleka w płynie i olejek. Zagnieść jak na twarde ciasto.
  • wałkowanie 10. Rozwałkować na płat, dużo większy niż tort.
  • obłożenie 11. Za pomocą długiego kijka przenieść rozwałkowaną masę na tort. Odpowiednio przykleić do boków, wyrównać a nadmiar obciąć.
  • szachownica-wzorek 12. Linijką zaznaczyć linie jak szachownica, lekko dociskając. W skrzyżowania włożyć perełki cukrowe.
  • wstążka 13. Przywiązać wstążką.
  • dekoracje 14. Resztę masy zafarbować na pomarańczowo i zielono. Wyciąć literki i cyferki. Foremką do pierniczków,tworzyć różyczki.Wyciąć listki.
  • dekoracje 15. Przykleić dekoracje, resztą masy z tynku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować