TORT URODZINOWY NA 90-LAT

4.49 (151 ocen)

  • 4 godz. 10 min

Tort zrobiłam w prezencie dla dobrej Znajomej.Tort z biszkoptami z budyniem. Tort z bitą śmietaną i kremem stracciatella. Tort z rozetkami, ozdobami czekoladowymi i truskawkami.

  • 4 godz. 10 min

Składniki:

  • biszkopt jasny:
    -4 jajka
    -1/2 szklanki cukru
    -1 budyń cytrynowy
    -1 czubata łyżka mąki tortowej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    biszkopt różowy:
    -4 jajka
    -1/2 szklanki cukru
    -1 budyń malinowy
    -1 czubata łyżka mąki tortowej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    biszkopt ciemny:
    -4 jajka
    -1/2 szklanki cukru
    -1 budyń czekoladowy
    -1 czubata łyżka mąki tortowej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    nasączenie:
    słoiczek dżemu brzoskwiniowego

    krem bita śmietana:
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -70 g. cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -400 g. jogurtu greckiego
    -1 serek mascarpone-250 g.
    -25 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    owoce:
    -1 słoik drylowanych wiśni

    krem stracciatella:
    -500 ml. śmietanki 30 %
    -100 g. cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -200 g. jogurtu greckiego
    -250 g. serka mascarpone
    -100 g. gorzkiej czekolady
    -25 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    krem śmietankowy:
    -650 g. śmietanki 30 %
    -500 g. serka mascarpone
    -2 łyżki cukru pudru
    -1 śnieżka
    -2 kremy śmietankowe do tortów w proszku

    ozdoby czekoladowe
    -polewa czekoladowa HELIO

    -kilkanaście truskawek
    -1 gorzka czekolada
Wystaw ocenę:

4.49 (151 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort urodzinowy na 90-lat - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopty 1. biszkopt -Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec przesiewać budyń z mąką i proszkiem i już mieszać łyżką. Wylać do blaszki 30x40 ,wyłożonej papierem do pieczenia.Piec ok. 25-30 min. w 175*. Upiec wszystkie tak samo i w takiej samej blaszce
  • spód tortu 2. Na spód ułożyć różowy biszkopt.Zabezpieczyć boki.
  • dżem 3. Posmarować 1/2 dżemu.
  • krem i wiśnie 4. krem bita śmietana-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z cukrem pudrem i fixem. Dodać porcjami jogurt i serek mascarpone i zmiksować. Na koniec dolewać żelatynę, miksując. Lecz nie za długo.Wyłożyć na biszkopt w blaszce i rozsmarować.
    Rozrzucić wiśnie.
  • 2 biszkopt 5. Przykryć ciemnym biszkoptem i posmarować resztą dżemu.
  • krem 6. krem stracciatella-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Czekoladę zetrzeć na tarce.Zimną śmietanki ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami jogurt,serek i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną,dodać czekoladę i szybko wymieszać.Wyłożyć na ciemny biszkopt.
  • 3 biszkopt 7. Przykryć ostatnim biszkoptem i schłodzić.
  • obrócenie tortu na tacę 8. Schłodzony tort przykryć tacą i obrócić.
  • tynk 9. krem śmietankowy- Schłodzoną śmietankę ubić z pudrem i śnieżką.Dodać serek i zmiksować. Na koniec dosypywać krem w proszku i zmiksować. Posmarować częścią cały tort.
  • rozetki 10. Resztą kremu zrobić rozetki.
  • truskawki 11. Truskawki maczać w rozpuszczonej czekoladzie i układać do zastygnięcia.
  • dekoracje 12. ozdoby czekoladowe- Polewę rozpuścić w/g wskazówek na opakowaniu. Przelać do rożka papierowego i namalować kwiatki w/g wzoru.
    Na torcie ułożyć truskawki i ozdoby czekoladowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować