Tort zrobiłam w prezencie dla dobrej Znajomej.Tort z biszkoptami z budyniem. Tort z bitą śmietaną i kremem stracciatella. Tort z rozetkami, ozdobami czekoladowymi i truskawkami.
Tort urodzinowy na 90-lat - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt -Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec przesiewać budyń z mąką i proszkiem i już mieszać łyżką. Wylać do blaszki 30x40 ,wyłożonej papierem do pieczenia.Piec ok. 25-30 min. w 175*. Upiec wszystkie tak samo i w takiej samej blaszce
4.krem bita śmietana-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z cukrem pudrem i fixem. Dodać porcjami jogurt i serek mascarpone i zmiksować. Na koniec dolewać żelatynę, miksując. Lecz nie za długo.Wyłożyć na biszkopt w blaszce i rozsmarować.
Rozrzucić wiśnie.
5.Przykryć ciemnym biszkoptem i posmarować resztą dżemu.
6.krem stracciatella-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Czekoladę zetrzeć na tarce.Zimną śmietanki ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami jogurt,serek i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną,dodać czekoladę i szybko wymieszać.Wyłożyć na ciemny biszkopt.
7.Przykryć ostatnim biszkoptem i schłodzić.
8.Schłodzony tort przykryć tacą i obrócić.
9.krem śmietankowy- Schłodzoną śmietankę ubić z pudrem i śnieżką.Dodać serek i zmiksować. Na koniec dosypywać krem w proszku i zmiksować. Posmarować częścią cały tort.
10.Resztą kremu zrobić rozetki.
11.Truskawki maczać w rozpuszczonej czekoladzie i układać do zastygnięcia.
12.ozdoby czekoladowe- Polewę rozpuścić w/g wskazówek na opakowaniu. Przelać do rożka papierowego i namalować kwiatki w/g wzoru.
Na torcie ułożyć truskawki i ozdoby czekoladowe.
Komentarze