TORT URODZINOWY- Drip Cake

4.5 (193 ocen)

  • 4 godz.

Tort 2 w 1,mały czekoladowy, zatopiony w piance cytrynowej. Tort ze spływającą glazurą lustrzaną i czekoladowymi ozdobami.Tort imprezowy.

  • 4 godz.

Składniki:

  • biszkopt-21 cm.:
    -4 jajka
    -3/4 szklanki cukru
    -2 budynie czekoladowe
    -1 łyżka mąki
    -1 płaska łyżka kakao
    -0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    wkładka wiśniowa:
    -2 galaretki wiśniowe
    -2 szklanki wody
    -1 szklanka drylowanych wiśni (tutaj ze słoika)

    krem stracciatello:
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -80 g. cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -250 g. serka mascarpone
    -6 łyżeczek żelatyny
    -1/2 szklanki wody
    -50 g. gorzkiej czekolady

    pianka cytrynowa:
    -2 galaretki cytrynowe
    -2 szklanki wody
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -100 g. cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -400 g. jogurtu greckiego
    -250 g. serka mascarpone
    -33 g. żelatyny (3 łyżki)
    -1/2 szklanki wody

    krem waniliowy:
    -330 ml.śmietanki 30 %
    -1 krem waniliowy do tortów w proszku
    -barwnik niebieski i pomarańczowy, jadalny

    lustrzana glazura:
    -100 g. cukru pudru
    -15 g. kakao
    -100 ml. śmietanki 30 %
    -1 saszetka płynnej glukozy-19 g.
    -50 g. gorzkiej czekolady
    -1 łyżeczka żelatyny+odrobinę wody

    ozdoby czekoladowe:
    -1,5 polewy deserowej HELIO
    -plastikowe łyżeczki

    -listki z róży
    -perełki złote,cukiereczki
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty Pianka

Tort urodzinowy- drip cake - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec przesiewać budynie z mąką i proszkiem i już mieszać łyżką. Wylać do tortownicy 21 c. z papierem do pieczenia, tylko na dole. Piec ok. 30 min. w 175*. Po przestygnięciu przekroić na trzy krążki.
  • wkładka z wiśniami 2. wkładka- Galaretki rozpuścić w przegotowanej wodzie. Dodać odsączone wiśnie i schłodzić do lekkiego tężenia. Spód z biszkoptu, włożyć do tej samej tortownicy co go piekliśmy. Zabezpieczyć wyżej folią.Wylać wiśnie z galaretką i schłodzić.
  • 1/2 kremu 3. krem stracciatella-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Czekoladę zetrzeć na tarce.Zimną śmietanki ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami jogurt,serek i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną,dodać czekoladę i szybko wymieszać.Połowę wyłożyć do tortownicy.
  • 2 blat 4. Przykryć drugim blatem biszkoptowym.
  • 2 część kremu 5. Wyłożyć resztę kremu i wyrównać.
  • góra biszkoptu 6. Przykryć górą biszkoptu i schłodzić w lodówce.
  • po schłodzeniu 7. Zdjąć zabezpieczenia i folię.
  • przed zatopieniem 8. Wstawić do większej tortownicy 25 cm. Zabezpieczyć wyżej boki folią.
  • pianka 9. pianka-Galaretki rozpuścić w przegotowanej wodzie i ostudzić do lekkiego tężenia.Żelatynę rozpuścić w pół szklanki przegotowanej wody i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę ubić z pudrem i fixem. Porcjami dodawać jogurt , serek i zmiksować.Dolewać tężejące galaretki a na koniec żelatynę.Szybko wlać do tortownicy między tort i schłodzić parę godzin.
  • po schłodzeniu 10. Zdjąć obręcz z tortownicy i folię.
  • krem 11. krem waniliowy-Krem zmiksować ze śmietanką i posmarować cały tort. Lecz trochę zostawić do dwóch miseczek i zafarbować.
  • kolorowe kleksy 12. Kolorowym kremem zrobić kleksy, wokół tortu.
  • tęczowy bok 13. Dużą szpatułką rozsmarować krem wokół boku tortu.(dopiero jak część tego kolorowego kremu, zdrapałam, po rozsmarowaniu, to uzyskałam taki efekt jak zamierzałam.) Górę też wyrównać.
  • spływająca glazura 14. glazura-Wymieszać żelatynę z odrobiną wody i odstawić do napęcznienia. Wymieszać puder z kakao i śmietanką, połamać czekoladę. Wstawić na parę i mieszać do rozpuszczenia. Na koniec zdjąć z ognia i wmieszać żelatynę do rozpuszczenia. Chwilę mieszać do lekkiego przestygnięcia (do temperatury ciała).Część przelać do papierowego rożka i polać ''zygzakiem'' na krawędzi tortu. Resztę rozprowadzić na górze tortu.
  • formowanie płatków kwiatka 15. dekoracje-Polewę rozpuścić na wolnym ogniu w garnku. Maczać plastikowe łyżeczki, tylko brzuszek.Odkładać do zastygnięcia.Jak zastygną to powtórzyć maczanie. Listki z róż też maczać w polewie i układać, starczy tylko raz.
  • odklejenie płatków i listków 16. Zastygłe płatki delikatnie podważyć paznokciem i odkleić. Listki tak samo odkleić.
  • formowanie kwiatka 17. formowanie kwiatka-Resztą polewy, namalować okrąg ok.3 cm.kilka razy. Wokół układać odklejone płatki. Na nich niżej namalować następny okrąg i układać następne płatki. W środek zrobić większy kleks i powciskać perełki.
  • dekoracje 18. Ułożyć dekoracje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować