Tort urodzinowy- drip cake - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec przesiewać budynie z mąką i proszkiem i już mieszać łyżką. Wylać do tortownicy 21 c. z papierem do pieczenia, tylko na dole. Piec ok. 30 min. w 175*. Po przestygnięciu przekroić na trzy krążki.
2.wkładka- Galaretki rozpuścić w przegotowanej wodzie. Dodać odsączone wiśnie i schłodzić do lekkiego tężenia. Spód z biszkoptu, włożyć do tej samej tortownicy co go piekliśmy. Zabezpieczyć wyżej folią.Wylać wiśnie z galaretką i schłodzić.
3.krem stracciatella-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Czekoladę zetrzeć na tarce.Zimną śmietanki ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami jogurt,serek i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną,dodać czekoladę i szybko wymieszać.Połowę wyłożyć do tortownicy.
4.Przykryć drugim blatem biszkoptowym.
5.Wyłożyć resztę kremu i wyrównać.
6.Przykryć górą biszkoptu i schłodzić w lodówce.
7.Zdjąć zabezpieczenia i folię.
8.Wstawić do większej tortownicy 25 cm. Zabezpieczyć wyżej boki folią.
9.pianka-Galaretki rozpuścić w przegotowanej wodzie i ostudzić do lekkiego tężenia.Żelatynę rozpuścić w pół szklanki przegotowanej wody i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę ubić z pudrem i fixem. Porcjami dodawać jogurt , serek i zmiksować.Dolewać tężejące galaretki a na koniec żelatynę.Szybko wlać do tortownicy między tort i schłodzić parę godzin.
10.Zdjąć obręcz z tortownicy i folię.
11.krem waniliowy-Krem zmiksować ze śmietanką i posmarować cały tort. Lecz trochę zostawić do dwóch miseczek i zafarbować.
12.Kolorowym kremem zrobić kleksy, wokół tortu.
13.Dużą szpatułką rozsmarować krem wokół boku tortu.(dopiero jak część tego kolorowego kremu, zdrapałam, po rozsmarowaniu, to uzyskałam taki efekt jak zamierzałam.) Górę też wyrównać.
14.glazura-Wymieszać żelatynę z odrobiną wody i odstawić do napęcznienia. Wymieszać puder z kakao i śmietanką, połamać czekoladę. Wstawić na parę i mieszać do rozpuszczenia. Na koniec zdjąć z ognia i wmieszać żelatynę do rozpuszczenia. Chwilę mieszać do lekkiego przestygnięcia (do temperatury ciała).Część przelać do papierowego rożka i polać ''zygzakiem'' na krawędzi tortu. Resztę rozprowadzić na górze tortu.
15.dekoracje-Polewę rozpuścić na wolnym ogniu w garnku. Maczać plastikowe łyżeczki, tylko brzuszek.Odkładać do zastygnięcia.Jak zastygną to powtórzyć maczanie. Listki z róż też maczać w polewie i układać, starczy tylko raz.
16.Zastygłe płatki delikatnie podważyć paznokciem i odkleić. Listki tak samo odkleić.
17.formowanie kwiatka-Resztą polewy, namalować okrąg ok.3 cm.kilka razy. Wokół układać odklejone płatki. Na nich niżej namalować następny okrąg i układać następne płatki. W środek zrobić większy kleks i powciskać perełki.
Komentarze