Kakaowy krem:
½ l śmietany 36%,
20 dag mlecznej czekolady,
2 łyżki kakao
90 ml mleka.
Taki sam robimy krem śmietankowy tylko zamiast mlecznej czekolady i kakao dodajemy 20 dag białej czekolady.
Do dekoracji można użyć orzechów,posypek kolorowych lub różyczek.
Tort urodzinowy cioci eli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić, dodać cukier i ubijać. Dodać żółtka i esencje waniliową jeszcze ubijać. Następnie dodać wymieszane ze sobą: mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać i wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm). Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić i przekroić na pół, na dwa blaty.
2.Białą czekoladę połamać i zalać gorącym mlekiem. Rozpuścić, podgrzewając i mieszając, ostudzić. W osobnym naczyniu połamać gorzką czekoladę i dodać kakao. Następnie zalać je pozostałym gorącym mlekiem. Rozpuścić, podgrzewając i mieszając, ostudzić. ½ l śmietany ubić i wymieszać z rozpuszczoną białą czekoladą. Pozostałe ½ l śmietany ubić i wymieszać z kakaowo-czekoladową masą.
3.Na jedną część biszkoptu wyłożyć połowę białej masy, a na nią położyć drugą część biszkoptu, lekko dociskając. Na biszkopt wyłożyć kakaową masę, a 3-4 łyżkami tej masy posmarować boki tortu. Na wierzch tortu wyłożyć pozostałą białą masę. Schłodzić w lodówce. Krótko przed podaniem tort udekorować według własnego pomysłu.
Porady
Kakao można zastąpić ciemną czekoladą będzie smakować podobnie.
Komentarze