Tort urodzinowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Świetny przepis znany nielicznym od lat

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki ( 15 porcji)
    Biszkopt
    • 1 szklanka mąki pszennej
    • 1 szklanka męki ziemniaczanej
    • 8 jajek
    • 1 cukier waniliowy
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 2 szklanki cukru
    • 5 łyżek majonezu
    • Odrobina aromatu waniliowego

    Nadzienie:
    • 2 kremy śmietankowe lub waniliowe
    • 2 galaretki
    • 500 g truskawek mrożonych
    • dowolne ozdoby

Tort urodzinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt :
    Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, połączyć z żółtkami. Dodawać stopniowo mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wsypać cukier waniliowy, proszek do pieczenia i aromat waniliowy. Masę połączyć z Majonezem, dokładnie wymieszać i wlać do nasmarowanej blaszki ( moja miała wymiary 36x24cm) Piec przez około 50 minut w temp. 170 C.
  • 2. Nadzienie i wykończenie:
    Do chłodnej już galaretki wrzucić truskawki i mieszać, po chwili będą już gotowe do wyłożenia na ciasto. Ostudzone ciasto przekroić na trzy w miarę równe części i nasączyć. Na pierwszą warstwę nałożyć galaretkę z truskawkami ( pozostawić trochę galaretki na górną warstwę tortu do dekoracji ) potem przełożyć kolejną warstwą nasączonego ciasta. Następnie nałożyć większą część kremu i przykryć ostatnią warstwą ciasta. Boki tortu pokryć równo kremem, a na wierz tortu położyć galaretkę, żeby ciasto nie wysychało. Na koniec ozdobić tort kremem i wybranymi dekoracjami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy