Tort urodzinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt :
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, połączyć z żółtkami. Dodawać stopniowo mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wsypać cukier waniliowy, proszek do pieczenia i aromat waniliowy. Masę połączyć z Majonezem, dokładnie wymieszać i wlać do nasmarowanej blaszki ( moja miała wymiary 36x24cm) Piec przez około 50 minut w temp. 170 C.
2.Nadzienie i wykończenie:
Do chłodnej już galaretki wrzucić truskawki i mieszać, po chwili będą już gotowe do wyłożenia na ciasto. Ostudzone ciasto przekroić na trzy w miarę równe części i nasączyć. Na pierwszą warstwę nałożyć galaretkę z truskawkami ( pozostawić trochę galaretki na górną warstwę tortu do dekoracji ) potem przełożyć kolejną warstwą nasączonego ciasta. Następnie nałożyć większą część kremu i przykryć ostatnią warstwą ciasta. Boki tortu pokryć równo kremem, a na wierz tortu położyć galaretkę, żeby ciasto nie wysychało. Na koniec ozdobić tort kremem i wybranymi dekoracjami.
Komentarze