tort urodzinowy

0 (0 ocen)

  • 3 min

Torcik powstał spontanicznie, zrobiłam go w dniu swoich 22 urodzin, gościom bardzo smakował, aż im się uszy trzęsły;) w ciągu 2 dni nie został ani okruszek :)

  • 3 min

Składniki:

  • Biszkopt jasny:
    4 jajka
    3/4 szkl. cukru
    1/2 szkl mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Biszkopt ciemny:
    4 jajka
    3/4 szkl. cukru
    1/2 szkl mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyzki kakao

    Masa budyniowa:
    2 budynie
    2 szklanki mleka
    cukier
    olejek arakowy
    masło

    Dodatki:
    2 garstki orzechów
    kolorowa posypka
    czekolada duża
    woda+alkohol do nasączania biszkoptów
    dżem wieloowocowy/wiśniowy

Tort urodzinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiec jasny i kakaowy biszkopt. W miedzy czasie ugotować 2 budynie wg przepisu na opakowaniu, a następnie je ostudzić. Utrzeć dobrze masło, dodawać po łyżce wystudzonego budyniu i miksować do momentu uzyskania jednolitej masy. Pół masy przekładamy w drugą miskę i dodajemy 2 łyżki kakao. na końcu dodać olejek do mas i wymieszać. Upieczone biszkopty przekroić na pół i dobrze nasączyć wodą z alkoholem.
    Przełożenie:
    biszkopt ciemny-3/4 jasnej masy-biszkopt jasny- dżem- biszkopt ciemny- 3/4ciemnej masy- biszkopt jasne- rozpuszczona w kąpieli wodnej czekolada duża
    Pozostałą masą ozdabiamy boki tortu szprycą, boki smarujemy ciemną masą. Na wierz torty układamy orzechy i sypiemy kolorową posypkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy