Tort urodzinowo-imieninowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt jasny-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 30 cm.wyłożonej papierem tylko na dole.
Piec ok.25 min. w 175*.Po upieczeniu, obkroić i obrócić na ręcznik. Zdjąć papier i ostudzić.
2.biszkopt ciemny- Postąpić jak poprzednio, tylko z kakaem.
3.Po przestygnięciu oba,przekroić na dwie połówki.
Dwa blaty jednego koloru, włożyć do dwóch tortownic
4.Dżem wymieszać z gorącą wodą. Ma starczyć na nasączenie 3 blatów biszkoptowych.
Nasączyć dwa w w tortownicy i resztę odstawić.
5.krem czekoladowy ciemny-Nad parą roztopić w śmietance połamaną czekoladę.Ostudzić i schłodzić, przynajmniej pół godz.w lodówce.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę czekoladową ubić z kremem w proszku. Dodać porcjami serek i jogurt, zmiksować. Na koniec dolewać żelatynę, miksując. Lecz nie za długo. Wyłożyć po połowie do dwóch tortownic.
6.Przykryć drugimi blatami biszkoptowymi. Tylko w jednej tortownicy nasączyć dżemem.
7.krem czekoladowy biały-Z kremem jasnym, tak samo postępujemy jak z ciemnym.
Większą połowę wykładamy na biszkopt na paterze.(reszta na rozetki)
Przykrywamy drugą częścią tortu.
Zaraz resztę kremu,wkładamy do woreczka cukierniczego i robimy osobno na innej tacce rozetki. Nie można zwlekać, bo krem stwardnieje.Schładzamy tort i rozetki w lodówce.
Potem przenosimy tort na tackę i wyrównujemy boki.
8.krem czekoladowy tiramisu- Z tym kremem postępujemy tak samo jak z poprzednimi.Smarujemy cały tort i robimy ozdobny wzorek.
9.Nożem przenosimy rozetki na tort.
10.Przyklejamy ozdoby.
11.ozdoby- Malujemy wzór w/g własnej fantazji. Robimy rożek z papieru.Przygotowujemy pocięty papier w kartki.Czekolady roztapiamy nad parą i wlewamy do rożka, który dokładnie zakręcamy.
12.Malujemy czekoladą na kartkach, w/g wzoru. Przesuwamy dalej kartkę i malujemy następną ozdobę.
13.Wkładamy kartki z namalowanymi wzorami, do lodówki, na jakiś czas, aż ozdoby stwardnieją.
14.Ostrożnie odczepiamy od papieru i znowu wkładamy do lodówki. Wyjmujemy dopiero do dekoracji. Ozdoby są bardzo delikatne i szybko robią się miękkie.
Komentarze