Tort truskawkowo - śmietanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt:
białka ubić ze szczyptą solo, powoli dodawać cukier.
następnie żółtka, mieszamy i delikatnie wsypujemy mąkę i proszek.
wylewamy do tortownicy (srednica 28cm) która ma pód wyłożony papierem do pieczenia
Piec ok 25-30 min
130-150 stgdy biszkopt ostygnie podzielić na 3 blaty.
2.sok z cytryny wlewamy doać do 1szkl wody i nasączyć biszkopt.
można dodać troch e alkoholu
3.2 galaretki rozpuszczamy w 2szkl wody, odstawiamy
mrożone truskawki trochę pokroić na mniejsze kawałki, ale nie rozmrażać
4.śmietanę ubić na sztywno, truskawki wrzucić do ciepłej galaretki- mieszać
gdy stanie się gęstsza dodać do śmietany i dokładnie wymieszać. podzielić na 2 części.
Nakładać na krążki
ciasto-masa-ciasto-masa-ciasto
wstawić do lodówki
5.dekoracja:
Śmietanę ubić, dodać cukier puder i serek mascarpone.
wyłożyć na wierzch, posmarować również boki, a dekoratorem wycisnąć ozdoby.
boki obsypać startą czekoladą
na wierzchu można ułożyć truskawki.
Porady
-dla pewności biszkopt sprawdzać wkuwając patyczek- suchy patyczek świadczy o tym że biszkopt jest gotowy
- biszkopt można upiec dzień wcześniej
Komentarze