Wierny kibic siatkówki, siatkarze Mistrzowie Świata zakwalifikowali się na igrzyska olimpijskie.
2 godz. 10 min
Składniki:
Tortownica 24 cm
Biszkopt
7 jaj
200 g mąki
290 g cukru
masa truskawkowa
truskawki świeże 300 g
serek homogenizowany truskawkowy 5 łyżek
galaretka truskawkowa na 0,5
Masa kokosowa
wiórki kokosowe 80 g
biała czekolada 120-125 g
aromat waniliowy
sok z cytryny 1 łyżka
masło 300 g
Masa brzoskwiniowa
brzoskwinie w puszce 300 g
galaretka brzoskwiniowa na 0,5 l
dodatkowo
biszkopty okrągłe ok. 6 sztuk
Polewa: lukier zielony
poncz
galaretka niebieska
proso
sok truskawkowy
pisak cukrowy biały
barwnik spożywczy do ciast żółty
Tort truskawkowo-kokosowy z brzoskwinią "jedziemy do rio" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt.
Jajka ucieramy z cukrem na pulchną masę, dosypujemy mąkę i mieszamy lekko , ale dokładnie. Pieczemy ciasto w 180 C do lekkiego zbrązowienia. Studzimy, przekrawamy na trzy części.
Masa truskawkowa.
Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody, studzimy.
Opłukane i pozbawione szypułek truskawki blendujemy na gładką masę.
Po łyżce dodajemy serek truskawkowy ( wyszło mi 650 ml ).
Cały czas mieszając powoli wlewamy zimną galaretkę.
Pierwszą część biszkoptu ponczujemy i nakładamy tężejącą masę truskawkową , całość wstawiamy do lodówki.
Krem kokosowy.
Masło ucieramy na pulchną masę.
Białą czekoladę łamiemy w cząstki i rozpuszczamy na parze wodnej.
Gdy ostygnie mieszamy z kokosem i po łyżce dodajemy do utartego masła.
2.Wyjmujemy ciasto z lodówki nakładamy drugi kawałek biszkoptu, ponczujemy i poktywamy masą kokosową.
Część masy zostawiamy do zrobienia piłeczki.
Tort wstawiamy do lodówki.
Masa brzoskwiniowa.
Galaretkę brzoskwiniową rozpuszczamy w 250 ml. gorącej wody , studzimy.
Osączone z zalewy brzoskwinie blendujemy i powoli dolewamy lekko tężejącą galaretkę.
Prostokątne naczynie wyłożyć folią i wylać masę, schłodzić.
Można sobie uprościć i masę wyłożyć wprost na trzecią część biszkoptu i to będzie pewnie lepsze rozwiązanie.
3.Gdy masa zastygnie , przekładamy ją na środek nasączonego trzeciego blatu biszkoptu. Boki polewamy zielonym lukrem. Wstawiamy do lodówki.
Robimy piłeczkę.
Sitko pokrywamy folią.
Biszkopty łamiemy ,maczamy z soku np. truskawkowym, wykładamy na sitko , pokrywamy masą kokosową i tak naprzemiennie do wypełnienia sitka.
Wstawiamy do lodówki.
Niebieską galaretkę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody.Lekko przestudzamy i nasypujemy garstkę prosa, mieszamy.
Schłodzoną piłeczkę obracamy na jakąś deseczkę, zdejmujemy folię, pokrywamy cienką warstwą pozostałego kremu kokosowego.
Rysujemy nożem kształt piłki i pokrywamyją prosem , tam gdzie jest żółta polałam go odrobiną żółtego barwnika.
Część niebieską pokrywamy prosem z niebieską galaretką. Dokładnie dociskamy i wstawiamy do lodówki.
Wyjmujemy tort , białym pisakiem cukrowym robimy trzy linie na pomarańczowym boisku. Brzegi boiska okładamy prosem.
Czekoladowymi literkami robimy napisy.
Delikatnie zdejmujemy piłeczkę z deseczki i przekładamy na tort.
Komentarze