Mając w zamrażarce sporą ilość białek postanowiłam upiec z nich biszkopt, a następnie przełożyć go pysznymi kremami. Mój pomysł na słodkie Walentynki :)
Mus truskawkowy:
200g rozmrożonych truskawek
5 łyżeczek cukru
1 galaretka truskawkowa
ok 180ml soku z rozmrażanych truskawek, a jeśli mamy mniej dolewamy przegotowaną wodę
Masa kokosowa:
150g wiórek kokosowych
60ml likieru kokosowego
Polewa:
100g margaryny
20ml wody przegotowanej
80g cukru pudru
50g mleka w proszku
Tort truskawkowo-kokosowy na białkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodajemy cukier cały czas miksując, a następnie olej.
Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i kisielem. Dodajemy do masy i delikatnie łączymy ze sobą drewnianą łyżką. Przelewamy na wyłożoną papierem blaszkę i pieczemy w nagrzanym do 200st piekarniku 15 minut, po czym skręcamy temp. do 170st C i pieczemy jeszcze 20 minut (do suchego patyczka). Po przestudzeniu przekrawamy biszkopt na pół, a następnie każdą połówkę na dwa blaty.
2.Nasączenie: Truskawki wraz z cukrem oraz wodą miksujemy. Gotowym ponczem smarujemy cieniutko każdy płat biszkoptu.
3.Mus truskawkowy: Truskawki z sokiem oraz cukrem stawiamy na małym ogniu aż do momentu zagotowania. Ściągamy z palnika, miksujemy na gładko i wsypujemy galaretkę truskawkową. Mieszamy do rozpuszczenia i studzimy. Zimną lecz nie całkiem zastygłą masę wylewamy na pierwszy płat biszkopta pozostawiając ok 6 łyżek musu. Przykładamy drugim blatem i chłodzimy.
4.Masa kokosowa: Zimną śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem śmietanfixu. Dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Dzielimy na dwie części. Kokos zalewamy likierem, dobrze mieszamy i dodajemy do połowy masy śmietanowej. Łączymy delikatnie i wykładamy na drugi blat biszkopta. Przykładamy kolejnym- trzecim.
5.Masa truskawkowa: Pozostałą masę śmietanową łączymy z pozostawionym wcześniej musem truskawkowym. Wykładamy na biszkopt pozostawiając ok 2-3 łyżki kremu. Przykładamy ostatnim- czwartym blatem, którego smarujemy pozostałą masą.
6.Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w szklance wrzątku i przelewamy np na wyłożoną papierem do pieczenia kwadratową blaszkę o boku 24cm. Studzimy. Całkowicie stężałą wyciągamy z naczynia i foremką wykrawamy serduszka. Układamy je na wierzchu naszego tortu.
7.Polewa z mleka w proszku: Margarynę roztapiamy, dolewamy powoli wodę i mieszamy. Dodajemy przesiany cukier puder z mlekiem w proszku i miksujemy na niskich obrotach. Lekko studzimy tak by polewa nie była gorąca, a jeszcze lejąca i polewamy szczeliny pomiędzy galaretkowymi serduszkami. Tort odstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki.
Komentarze