Tort truskawkowo-kokosowy na białkach

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Mając w zamrażarce sporą ilość białek postanowiłam upiec z nich biszkopt, a następnie przełożyć go pysznymi kremami. Mój pomysł na słodkie Walentynki :)

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Na blaszkę o wymiarach ok 24x30cm

    Biszkopt:
    600g białek (ok 16 sztuk)
    300g cukru
    350g mąki pszennej tortowej
    3 kisiele truskawkowe (38g każdy)
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    125ml oleju rzepakowego

    Nasączenie:
    100g rozmrożonych truskawek
    100ml przegotowanej letniej wody
    2 łyżeczki cukru

    Mus truskawkowy:
    200g rozmrożonych truskawek
    5 łyżeczek cukru
    1 galaretka truskawkowa
    ok 180ml soku z rozmrażanych truskawek, a jeśli mamy mniej dolewamy przegotowaną wodę

    Masa kokosowa:
    150g wiórek kokosowych
    60ml likieru kokosowego

    Polewa:
    100g margaryny
    20ml wody przegotowanej
    80g cukru pudru
    50g mleka w proszku

    Dodatkowo:
    1 galaretka truskawkowa
    250ml słodkiej śmietanki 30%
    4 łyżki cukru pudru
    1 małe opakowanie śmietan-fix
    1 opakowanie serka mascarpone (250g)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Biszkopty Mus Musy

Tort truskawkowo-kokosowy na białkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodajemy cukier cały czas miksując, a następnie olej.
    Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i kisielem. Dodajemy do masy i delikatnie łączymy ze sobą drewnianą łyżką. Przelewamy na wyłożoną papierem blaszkę i pieczemy w nagrzanym do 200st piekarniku 15 minut, po czym skręcamy temp. do 170st C i pieczemy jeszcze 20 minut (do suchego patyczka). Po przestudzeniu przekrawamy biszkopt na pół, a następnie każdą połówkę na dwa blaty.
  • 2. Nasączenie: Truskawki wraz z cukrem oraz wodą miksujemy. Gotowym ponczem smarujemy cieniutko każdy płat biszkoptu.
  • 3. Mus truskawkowy: Truskawki z sokiem oraz cukrem stawiamy na małym ogniu aż do momentu zagotowania. Ściągamy z palnika, miksujemy na gładko i wsypujemy galaretkę truskawkową. Mieszamy do rozpuszczenia i studzimy. Zimną lecz nie całkiem zastygłą masę wylewamy na pierwszy płat biszkopta pozostawiając ok 6 łyżek musu. Przykładamy drugim blatem i chłodzimy.
  • 4. Masa kokosowa: Zimną śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem śmietanfixu. Dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Dzielimy na dwie części. Kokos zalewamy likierem, dobrze mieszamy i dodajemy do połowy masy śmietanowej. Łączymy delikatnie i wykładamy na drugi blat biszkopta. Przykładamy kolejnym- trzecim.
  • 5. Masa truskawkowa: Pozostałą masę śmietanową łączymy z pozostawionym wcześniej musem truskawkowym. Wykładamy na biszkopt pozostawiając ok 2-3 łyżki kremu. Przykładamy ostatnim- czwartym blatem, którego smarujemy pozostałą masą.
  • 6. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w szklance wrzątku i przelewamy np na wyłożoną papierem do pieczenia kwadratową blaszkę o boku 24cm. Studzimy. Całkowicie stężałą wyciągamy z naczynia i foremką wykrawamy serduszka. Układamy je na wierzchu naszego tortu.
  • 7. Polewa z mleka w proszku: Margarynę roztapiamy, dolewamy powoli wodę i mieszamy. Dodajemy przesiany cukier puder z mlekiem w proszku i miksujemy na niskich obrotach. Lekko studzimy tak by polewa nie była gorąca, a jeszcze lejąca i polewamy szczeliny pomiędzy galaretkowymi serduszkami. Tort odstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować