Biszkopt (tortownica 22-24 cm) :
6 jajek
3/4 mąki tortowej
1/4 mąki ziemniaczanej
UWAGA: Należy upiec dwa takie same biszkopty. Spis dotyczy jednego biszkoptu.
Tort truskawkowo-brzoswniniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT :
1.Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając. Następnie dodawać kolejno żółtka. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie zmiksować na najniższych obrotach.
2.Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 40 minut (do suchego patyczka).
3.Biszkopt od razu po upieczeniu wyjąć z piekarnika i z wysokości około 30cm upuścić na zabezpieczony blat, ja czynność powtarzam kilka razy. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić.
2.MASA Truskawkowa:
1. Żelatynę wsypać do rondelka i zalać około 1/3 szklanki zimnej wody, odstawić, aby napęczniała.
2. Zmiksować na mus 200g truskawek, resztę pokroić na kawałeczki.
3. Serek przełożyć do miski i rozmieszać go łyżką. Dodać stopniowo mus z truskawek, wymieszać łyżką na jednolitą masę. Dodać aromat, cukier wanilinowy, cukier puder wymieszać.
4. Śmietankę ubić na sztywno.
5. Żelatynę w rondelku podgrzać, cały czas mieszając, aż się rozpuści. Dodać ją stopniowo do serka, cały czas mieszając. Następnie dodać śmietanę, wymieszać łyżką. Na końcu dodać pokrojone truskawki, wymieszać.
6.Następnie w ten sam sposób przygotować masę brzoskwiniową.
7.Ciasto przełożyć jak na zamieszczonym zdjęciu lub według własnego pomysłu.
8.Udekorować. Ja użyłam masy waniliowej w proszku oraz podsmażanych migdałów .
SMACZNEGO !
Porady
Warto nasączyć biszkopt przed nałożeniem masy. Ja użyłam wiśniówki .
Podane owoce można zamieniać lub użyć innych, które bardziej nam smakują.
Komentarze