Tort truskawkowo-brzoswniniowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Owocowa uczta dla łasucha

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt (tortownica 22-24 cm) :
    6 jajek
    3/4 mąki tortowej
    1/4 mąki ziemniaczanej
    UWAGA: Należy upiec dwa takie same biszkopty. Spis dotyczy jednego biszkoptu.

    Masa truskawkowa:
    0,5 kg truskawek
    500g chłodnej śmietanki 30%
    250g mascarpone
    6 łyżeczek żelatyny
    1 łyżeczka cukru wanilinowego
    5-7 łyżek cukru pudru (według uznania)

    Do masy brzoskwiniowej użyłam 1 puszki brzoskwiń oraz takie same składniki dla do masy truskawkowej ( bez truskawek ) jednak pomniejszone o połowę.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort truskawkowo-brzoswniniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT :
    1.Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając. Następnie dodawać kolejno żółtka. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie zmiksować na najniższych obrotach.
    2.Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boków tortownicy niczym nie wykładać i nie smarować. Do formy wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 40 minut (do suchego patyczka).
    3.Biszkopt od razu po upieczeniu wyjąć z piekarnika i z wysokości około 30cm upuścić na zabezpieczony blat, ja czynność powtarzam kilka razy. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić.

  • 2. MASA Truskawkowa:
    1. Żelatynę wsypać do rondelka i zalać około 1/3 szklanki zimnej wody, odstawić, aby napęczniała.
    2. Zmiksować na mus 200g truskawek, resztę pokroić na kawałeczki.
    3. Serek przełożyć do miski i rozmieszać go łyżką. Dodać stopniowo mus z truskawek, wymieszać łyżką na jednolitą masę. Dodać aromat, cukier wanilinowy, cukier puder wymieszać.
    4. Śmietankę ubić na sztywno.
    5. Żelatynę w rondelku podgrzać, cały czas mieszając, aż się rozpuści. Dodać ją stopniowo do serka, cały czas mieszając. Następnie dodać śmietanę, wymieszać łyżką. Na końcu dodać pokrojone truskawki, wymieszać.
    6.Następnie w ten sam sposób przygotować masę brzoskwiniową.
    7.Ciasto przełożyć jak na zamieszczonym zdjęciu lub według własnego pomysłu.
    8.Udekorować. Ja użyłam masy waniliowej w proszku oraz podsmażanych migdałów .

    SMACZNEGO !

Porady

Warto nasączyć biszkopt przed nałożeniem masy. Ja użyłam wiśniówki . Podane owoce można zamieniać lub użyć innych, które bardziej nam smakują.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować