Tort truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Wylewamy do tortownicy i pieczemy ok. 40 minut w temp. 180 stopni. Po wystygnięciu biszkopt kroimy na trzy części.
Każdy krążek skrapiamy delikatnie wodą z cytryną.
2.Przygotowujemy masę śmietankową. Do ubitej śmietany dodajemy rozpuszczone w 1,5 szkl. wody gęstniejące galaretki i jeszcze chwilę ubijamy. Na pierwszy i drugi krążek nakładamy owoce w żelu, na owoce masę z bitej śmietany. Na trzeci krążek wykładamy tylko masę śmietankową.
3.Wierzch tortu posypujemy wiórkami kokosowymi i ozdabiamy polewą czekoladową i truskawkami oraz dekaracjami. Boki tortu można obsypać mieloną kawą lub wiórkami kokosowymi.
Komentarze