Tort truskawkowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Najczęściej robię go dla wnuczki, która za nim przepada.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    ¾ szkl. cukru
    1 ½ szkl .mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    6 szt. śmietany kremówki (po 150 g)
    3 galaretki truskawkowe

    Sok z cytryny
    Owoce w żelu - truskawki
    Wiórki kokosowe
    Polewa czekoladowa
    Kawa mielona
    Truskawki do dekoracji

Tort truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Wylewamy do tortownicy i pieczemy ok. 40 minut w temp. 180 stopni. Po wystygnięciu biszkopt kroimy na trzy części.
    Każdy krążek skrapiamy delikatnie wodą z cytryną.
  • 2. Przygotowujemy masę śmietankową. Do ubitej śmietany dodajemy rozpuszczone w 1,5 szkl. wody gęstniejące galaretki i jeszcze chwilę ubijamy. Na pierwszy i drugi krążek nakładamy owoce w żelu, na owoce masę z bitej śmietany. Na trzeci krążek wykładamy tylko masę śmietankową.
  • 3. Wierzch tortu posypujemy wiórkami kokosowymi i ozdabiamy polewą czekoladową i truskawkami oraz dekaracjami. Boki tortu można obsypać mieloną kawą lub wiórkami kokosowymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy