Tort toffi z nutą kawową

0 (0 ocen)

Pyszny torcik przełożony masą toffi i nasączony kawą ;-)

Składniki:

  • BISZKOPT:
    Jajka – 5 szt
    Cukier- ¾ szklanki
    Mąka pszenna – ¾ szklanki
    Mąka ziemniaczana –1/4 szklanki
    Sól- szczypta
    KREM TOFFI:
    Śmietana 30% - 1 litr
    Krem toffi – 1 puszka
    Żelatyna – 2 łyżeczki
    DODATKOWO:
    Kawa rozpuszczalna – 2 łyżeczki
    Woda – ½ szklanki
    Cukier – 2 łyżeczki
    Alkohol – 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort toffi z nutą kawową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek, Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę, pod koniec gdy piana będzie już sztywna partiami dodawać cukier i ubijać dalej do ostatniej porcji cukru. Następnie dodawać po jednym żółtku nadal ubijając. Do masy powoli wsypywać mąkę i powoli delikatnie wymieszać, by składniki się połączyły. Tortownice wyłożyć papierem. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w 170st przez 35-40 minut
    Śmietanę Ubić na sztywno, stopniowo dodać masę toffi, najlepiej ją lekko podgrzać przestudzić, ale żeby się nie ścięła ponownie, cały czas ubijać dalej śmietanę już z kremem. Żelatynę rozpuścić w 1/5 szklanki wody gorącej, lekko ją przestudzić i wlać cieniutkim strumieniem do masy cały czas ubijając.
    Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, dodać cukier i wymieszać, ostudzić, dodać alkohol.
    Ostudzony biszkopt przekroić na pół nasączyć kawą, nałożyć część kremu, przykryć druga częścią biszkoptu, wierzch i boki posmarować kremem, wyrównać, na chwilę wstawić do lodówki. Po wyjęciu dowolnie można ozdobić pozostałym kremem.
    Najlepiej smakuje na drugi dzień, oczywiście schłodzony.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować