Tort śmietanowy z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT
Z białek ubić sztywną pianę, dodać połowę cukru i ubijać dalej, aż zrobi się błyszcząca i twarda.
Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem do białości. Utarte żółtka dodać do białek i wymieszać delikatnie rózgą. Mąkę przesiać. Do masy jajecznej dodawać powoli partiami przesianą mąkę, mieszać rózgą do czasu uzyskania gładkiej masy bez grudek. Dno tortownicy (ja użyłam takie o średnicy 25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej masę. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 160C i co jakiś czas zwiększać temperaturę do 180C. Piec ok. 45 minut lub do suchego patyczka.
2.Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Ja ubijałam partiami - na każde 400ml śmietany dawałam 2 łyżki cukru pudru i jedno opakowanie cukru wanilinowego.
3.Zimny biszkopt przekroić na trzy części. Spód nasączyć 3/4 szklanki syropu z brzoskwiń (z puszki) rozrobionym z woda w proporcjach 1:1. Na to rozsmarować cienką warstwę kajmaku. Na kajmak nałożyć bitą śmietanę z jednego opakowania. W śmietanie poukładać miękkie i niewielkie kawałki dowolnych owoców (poziomki, truskawki, kawałki brzoskwiń). Przykryć kolejnym plackiem biszkoptowym i delikatnie docisnąć. Powtórzyć wszystkie czynności - nasączyć, kajmak, śmietana, owoce, przykryć, docisnąć. Górnej warstwy nie nasączać. Najlepiej wstawić tak przygotowany tort do lodówki na kilka godzin do lodówki, by stężał przed dekorowaniem.
Komentarze