Tort śmietanowo-karmelowy

4.5 (145 ocen)

  • 30 min

Tort śmietanowo-karmelowy jest pysznym ciastem na Święta Bożego Narodzenia, ale nie tylko. Często piekę go mojemu synkowi na urodziny, ponieważ bardzo go lubi. Przepis dostałam od mojej babci.

  • 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka, 1 szklanka cukru, 1 szklanka maki ziemniaczanej, 0,5 szklanki mąki tortowej, 1 paczka małego proszku
    Krem:
    1 litr śmietany 36%
    4 zagęstniki do śmietany
    1 cukier waniliowy
    Puszka karmelu
    ozdoby do przystrojenia tortu ( czekolada, kolorowe żelki, posypki, itp.)
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort śmietanowo-karmelowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Jajka rozbić, białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, następnie żółtka. Po żółtkach dodajemy mąkę i mąką ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko starannie wymieszać na jednolitą masę i wylać na blasze. Piec w temp.150 stopni ok.30 min. Wystudzić po upieczeniu .
    2. Śmietanę ubić na sztywno wraz z zagęstnikami, następnie dodać cukier waniliowy.
    3. Upieczony biszkopt przekroić na pół i przekładać śmietaną i karmelem na przemian, biszkopt->karmel-> śmietana-> biszkopt->karmel-> śmietana.
    Z biszkoptu można wyciąć np. statek lub postać z bajki lub po prostu zrobić tort w kształcie prostokąta.
    Wierzch tortu udekorować śmietaną i żelkami lub czekoladą lub innymi kolorowymi ozdobami według uznania.

Porady

Biszkopt można skropić czarną herbatą, wtedy nie będzie za suchy, a śmietana i karmel będzie lepiej trzymać się ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować