Tort skrzynka z narzędziami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Bardzo efektowny prezent dla mężczyzny:-)

  • 3 godz.

Składniki:

  • składniki na 2 biszkopty
    16 jaj
    4 szklanki cukru
    2 szklanki mąki pszennej
    2 szklanki mąki ziemniaczanej
    Masa:
    2 kostki masła
    2 puszki czekoladowej masy krówkowej
    6 łyżek mleka w proszku
    słoik dżemu wiśniowego

    Poncz:
    pół szklanki alkoholu
    sok z cytrynu
    5 łyżek cukru pudru
    szklanka przegotowanej letniej wody

    masa marcepanowa do obłożenia tortu:
    1 szklanka wody
    1 szklanka cukru
    2 szklanki mąki
    kostka margaryny
    1 kg cukru pudru
    aromat migdałowy
    barwniki w proszku : niebieski, srebrny, czarny, żółty i różowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort skrzynka z narzędziami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-18ao7pi 1. wykonanie biszkoptu:
    podane składniki dzielimy na pół i pieczemy 2 biszkopty. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy cukier, żółtka i obie mąki. ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy i pieczemy w 160 stopniach około 30-35 minut. Podobnie postępujemy z drugim biszkoptem.
    Masa do przełożenia tortu:
    masło ucieramy na puszysto z obiema puszkami kajmaku, pod koniec nadal miksując, dodajemy suche mleko w proszku.

    Masa marcepanowa:
    wodę zagotowujemy z masłem i cukrem w rondelku, dodajemy 2 szklanki mąki, całość smażymy aż ciasto będzie szkliste i zacznie odchodzić od brzegów rondelka. kiedy masa będzie zimna, wgniatamy w nią kilogram cukru pudru oraz aromat migdałowy. gdy masa będzie ścisła i jednolita dzielimy ją na połowę. Jedną barwimy na niebiesko. Pozostałą połowę dzielimy jeszcze raz na połowę, której część barwimy na srebrno, pozostałą część dzielimy na 3 części i barwimy każdą na żółto, czarno i różowo. z kolorowej masy poza niebieską lepimy narzędzia: młotek, śrubki, piłę, śrubokręt, okucia i rączkę oraz plakietkę z dedykacją. masa niebieska zostaje do obłożenia tortu.
  • 2. przełożenie:
    każdy biszkopt przekrawamy na połowę. Pierwszy blat nasączamy częścią ponczu ( wszystkie podane składniki mieszamy ze sobą)smarujemy kremem i wykładamy słoiczek dżemu. Następnie przykrywamy kolejnym blatem, nasączamy ponczem, wykładamy krem i tak postępujemy do końca z pozostałymi blatami i kremem. część kremu zostawiamy. kiedy wszystkie blaty są przełożone tort wyrównujemy pozostawionym kremem.
    niebieską masę rozwałkowujemy na cienki placek, ktorym okładamy cały tort, nadmiar masy odcinamy, na wierzchu umieszczamy rączkę, okucia i narzędzia. Na boku tortu umieszczamy plakirtkę z dedykacją. tort wykańczamy rulonikami z niebieskiej masy. chłodzimy w lodówce do następnego dnia

Porady

ruchome elementy tortu możemy umieścić na torcie wbijając wykałaczki, elementy wykończeniowe tortu można również wykonać wedle własnego uznania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Czekoladowo-Wiśniowy tort "skrzynia z narzędziami"

4.47 (147 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

tort drip

To może cię zainteresować