Tort skrzynka z narzędziami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.wykonanie biszkoptu:
podane składniki dzielimy na pół i pieczemy 2 biszkopty. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy cukier, żółtka i obie mąki. ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy i pieczemy w 160 stopniach około 30-35 minut. Podobnie postępujemy z drugim biszkoptem.
Masa do przełożenia tortu:
masło ucieramy na puszysto z obiema puszkami kajmaku, pod koniec nadal miksując, dodajemy suche mleko w proszku.
Masa marcepanowa:
wodę zagotowujemy z masłem i cukrem w rondelku, dodajemy 2 szklanki mąki, całość smażymy aż ciasto będzie szkliste i zacznie odchodzić od brzegów rondelka. kiedy masa będzie zimna, wgniatamy w nią kilogram cukru pudru oraz aromat migdałowy. gdy masa będzie ścisła i jednolita dzielimy ją na połowę. Jedną barwimy na niebiesko. Pozostałą połowę dzielimy jeszcze raz na połowę, której część barwimy na srebrno, pozostałą część dzielimy na 3 części i barwimy każdą na żółto, czarno i różowo. z kolorowej masy poza niebieską lepimy narzędzia: młotek, śrubki, piłę, śrubokręt, okucia i rączkę oraz plakietkę z dedykacją. masa niebieska zostaje do obłożenia tortu.
2.przełożenie:
każdy biszkopt przekrawamy na połowę. Pierwszy blat nasączamy częścią ponczu ( wszystkie podane składniki mieszamy ze sobą)smarujemy kremem i wykładamy słoiczek dżemu. Następnie przykrywamy kolejnym blatem, nasączamy ponczem, wykładamy krem i tak postępujemy do końca z pozostałymi blatami i kremem. część kremu zostawiamy. kiedy wszystkie blaty są przełożone tort wyrównujemy pozostawionym kremem.
niebieską masę rozwałkowujemy na cienki placek, ktorym okładamy cały tort, nadmiar masy odcinamy, na wierzchu umieszczamy rączkę, okucia i narzędzia. Na boku tortu umieszczamy plakirtkę z dedykacją. tort wykańczamy rulonikami z niebieskiej masy. chłodzimy w lodówce do następnego dnia
Porady
ruchome elementy tortu możemy umieścić na torcie wbijając wykałaczki, elementy wykończeniowe tortu można również wykonać wedle własnego uznania.
Komentarze