Tort serowy na zimno.Tort poczwórnie czekoladowy z ozdobami też czekoladowymi.
2 godz. 30 min
Składniki:
spód:
-150 g. biszkopcików
-50 g. masła
-50 g. czekolady krówkowej
I masa serowa z gorzką czekoladą:
-1/3 sera z wiaderka tj. 330 g.
-150 ml. śmietanki 30 %
-2 gorzkie czekolady
-100 g.cukru pudru
-1 śmietan-fix
-3 łyżeczki żelatyny
-1/3 szklanki wody
II masa serowa z mleczną czekoladą:
-1/3 sera z wiaderka tj. 330 g.
-150 ml. śmietanki 30 %
-2 mleczne czekolady
-50 g.cukru pudru
-1 śmietan-fix
-3 łyżeczki żelatyny
-1/3 szklanki wody
III masa serowa z białą czekoladą:
-1/3 sera z wiaderka tj. 330 g.
-150 ml. śmietanki 30 %
-2 białe czekolady
-50 g.cukru pudru
-1 śmietan-fix
-3 łyżeczki żelatyny
-1/3 szklanki wody
polewa czekoladowa:
-100 g. masła
-1 gorzka czekolada
-1 łyżka żelatyny
-2-3 łyżki wody
-5 łyżek kwaśniej śmietany
Tort serowy mocno czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować czekolady.
2.spód-Biszkopciki rozkruszyć w palcach, albo przemielić. Czekoladę wraz z masłem roztopić nad parą i dodać do rozdrobnionych biszkopcików. Wymieszać łyżką, potem zagnieść i wylepić spód tortownicy 27 cm. Dobrze ugniatając.
3.Roztopić każde dwie czekolady,w osobnych naczyniach, ze śmietanką, po 150 ml.Wszystkie schłodzić, przynajmniej pół godz.
4.I masa- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego. Czekoladową gorzką śmietankę, ubić z pudrem, potem śmietan-fixem.Dodawać sera,porcjami tj.330 g.Na koniec dolewać żelatynę i zmiksować ale nie za długo. Wylać na spód w tortownicy i schładzamy.
5.II masa-Postąpić tak samo jak poprzednio, lecz czekoladową mleczną śmietanką.Tutaj dodajemy mniej pudru tj. 50 g. Wylewamy na I masę i schładzamy.
6.III masa-Postąpić jak poprzednio i wylać na zastygniętą II masę. Całość znowu schłodzić.Potem zdjąć obręcz i ułożyć na paterze.
7.polewa- Czekoladę rozpuścić wraz z masłem nad parą. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i wmieszać do gorącej czekolady.Mieszać do letniego, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać.Rozsmarować na całym torcie serowym.
8.ozdoby czekoladowe-Czekolady wraz ze śmietanką i masłem, roztopić nad parą.Mieszać i ostudzić, dodać puder i wymieszać, potem zagnieść.Podzielić na 3 części. Każdą pokroić na 16 części, zrobić kuleczki. Ułożyć na desce, przykryć papierem i każdą rozpłaszczyć.Formować róże.
9.Można zrobić wcześniej i przetrzymać w lodówce.
10.Różyczki ułożyć na jeszcze nie zastygniętej polewie.
Komentarze