Tort Szwarcwaldzki

4.5 (189 ocen)

  • 20 min

Bardzo prosty do przygotowania, idealny na urodziny dla dzieci i dorosłych.

  • 20 min

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy:
    7 jaj
    1 szklanka cukru
    2/3 szklanki gorzkiego kakao
    2/3 szklanki mąki pszennej tortowej

    "pijana wiśnia" czyli wiśnie z nalewki lub wiśnie z kompotu - wypestkowane, ok 1 szklanki
    Nalewka wiśniowa albo poncz zrobiony z kompotu wiśniowego i spirytusu
    Mocna jak piekło czarna herbata
    Litr kremówki 36%
    1-2 tabliczki startej na wiórki czarnej gorzkiej czekolady lub odpowiednie wiórki
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Torty Tort czekoladowy Desery

Tort szwarcwaldzki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Dno tortownicy z odpinaną obręczą o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować ani nie wysypywać. Kakao wymieszać z mąką i przesiać dwukrotnie. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Oddzielić żółtka od białek.
    Białka ubijać na małych obrotach miksera przez 2 minuty aż się spienią. Stopniowo zwiększając obroty miksera dodawać po łyżce cukier (w krótkich odstępach czasu). Białka ubijać jeszcze na wysokich obrotach miksera przez kilka minut aż będą sztywne i błyszczące. Wciąż ubijając dodawać po łyżce wymieszane żółtka (dodawać kolejną porcję gdy poprzednia ubije się już z białkami).
    Dodać kakao z mąką (najlepiej w 3 partiach) i mieszać je bardzo delikatnymi ruchami metalowej łyżki lub szpatułki z ubitą masą, starając się nie zniszczyć ubitej piany. Im mniej piana opadnie tym większy i bardziej puszysty będzie biszkopt. Ciasto wylać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 35 - 40 minut do suchego patyczka. Od razu wyjąć biszkopt z piekarnika i energicznie rzucić go na blat. Ostudzić.
  • 2. Przygotowanie:
    Wiśnie z kompotu wkładamy do przygotowanego ponczu z kompotu i spirytusu na ok.15 minut.

    Odkroić boki biszkoptu od formy i wyłożyć biszkopt do góry dnem na deskę lub blat wyścielony papierem do pieczenia. Odkleić papier z biszkoptu, ostrym nożem przekroić biszkopt na 3 blaty.
  • 3. Spodnią warstwę biszkoptu nasączamy ponczem lub nalewką wiśniową. Gęsto wykładamy nasze wisienki, na wierzch smarujemy grubo bitą śmietaną.
  • 4. Na to wykładamy kolejną warstwę biszkoptu, którą z kolei nasączamy mocną czarną herbatą, potem znów bita śmietana i tak do samej góry.

Porady

Śmietana koniecznie musi być mocno schłodzona.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować