Tort szpinakowy z chrzanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka oddzielić od białek dodać szczyptę soli, pieprzu i gałki. Utrzeć na gładką pulchną masę. Rozmrożony szpinak odcisnąć z wody i bardzo drobno posiekać, dodać do żółtek i wymieszać.
2.Białka ubić ze sporą szczyptą soli na sztywno.
3.Do białek dodawać partiami szpinak i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszać delikatnie a następnie wyłożyć do dwóch tortownic wyłożonych papierem do pieczenia. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.
4.Po wystudzeniu ostrym nożem ściąć przypieczony wierzch z obu ciast. Podsuszyć i pokruszyć, zostawić do obsypania boków tortu.
5.W dwóch łyżkach wody namoczyć żelatynę i po napęcznieniu wstawić miseczkę do gorącej wody celem rozpuszczenia żelatyny.
Śmietanę lekko ubić dodając serek. Następnie dodać chrzan, pietruszkę i drobno pokrojoną marchewkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wlać żelatynę i dokładnie wymieszać.
6.Połowę masy wyłożyć na pierwsze ciasto, rozsmarować i przykryć drugim. Wyłożyć resztę masy i pokryć górę i boki tortu. Boki posypać okruszkami a górę dowolnie udekorować. U mnie dekoracja z marchewki, natki pietruszki i jabłek karmelizowanych z majerankiem.
Porady
Ciasto można upiec w jednej tortownicy a następnie przekroić.
Komentarze