Tort szczupak

4.5 (162 ocen)

  • 24 godz.

Tort został wykonany na zakończenie sezonu wędkarskiego 2014 , podzielony na dwa smaki -kremowo ananasowy i czekoladowo wiśniowy .Bardzo duży tort na dużą imprezę.

  • 24 godz.

Składniki:

  • Biszkopt jasny o wymiarach ok.27x38 ,biszkopt ciemny o wymiarach ok.27x38 ,2 słoiki wiśni do ciast,2 puszki ananasa,3 litry mleka ,11 łyżek mąki pszennej,11łyżek mąki ziemniaczanej,2 łyżki kakao, 5 szkl.cukru,8 cukrów waniliowych,1200 ml.śmietany 36%,3 czekolady białe,3 czekolady deserowe,8 kostek masła,4 jajka, 0,5 cytryny, masa cukrowa w kolorze niebieskim,masa cukrowa w kolorze brudna zieleń, barwnik czarny,biały,zielony,ozdoby wykonane z masy cukrowej np. trawka,pałki.
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort szczupak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty przekrajamy na 3 blaty , z jednej strony odkrajamy 10 cm biszkoptu który będzie wykorzystany na szczupaka. Jasny biszkopt nasączamy sokiem z ananasa a ciemny sokiem z wiśni.

    Krem do ananasa : 600 ml. śmietanki podgrzewamy rozpuszczając w niej białe czekolady, mocno schładzamy najlepiej przez noc.
    Z półtora litra mleka,6 łyżek mąki pszennej j 6 mąki ziemniaczanej,1,5 szkl. cukru i 3 cukrów waniliowych gotujemy budyń (to jest potrójna porcja) i studzimy.
    Schłodzoną śmietankę ubijamy.
    Budyń rozcieramy z 3 kostkami masła ,po czym dodajemy ubitą śmietanę.

    Krem do wiśni robimy w ten sam sposób tylko na budyniu kakaowym(zamiast 2 łyżek mąki dodajemy kakao) i z czekoladą deserową.

    Na biszkopty wykładamy najpierw owoce, później krem. Całość składamy w prostokąt. To samo robimy z mniejszym prostokątem,tylko formujemy go w kształt szczupaka(przy głowie i ogonie trzeba trochę obciąć biszkopta tak aby uzyskać spadek). Układamy go na osobnej płycie.

    Krem do obsmarowania wierzchu torta( masa cukrowa nie może mieć styku ze śmietaną dlatego tort trzeba obsmarować kremem maślanym): w kąpieli wodnej ubijamy jajka z dwoma szklankami cukru i 2 cukrami waniliowymi.Rozcieramy dwa masła ,dodajemy cytrynę i ubite jajka.Tak przygotowanym kremem obsmarowujemy tort i szczupaka. Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin.

    Po kilku godzinach na tort nakładamy rozwałkowaną masę cukrową niebieską a na szczupaka zieloną. Szczupaka malujemy według swojego uznania używając barwników rozpuszczonych w niewielkiej ilości wody .
    Po wyschnięciu delikatnie przenosimy szczupaka na tort. Dekorujemy pozostałymi elementami i napisami. Do napisu użyłam pisaków cukrowych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować